66% от българите са недоволни от развитието на страната

0
1037
Парламентарни избори 2021#


Датата на насрочените за 4 април парламентарни избори няма да повлияе на избирателната активност. Това показват данните от януарското проучване на социолозите от „Маркет линкс“, финансирано съвместно с БТВ. То е проведено сред 1000 пълнолетни лица в периода между 23 и 31 януари по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета. .

Едва един процент от участниците в изследването отговарят, че епидемията от COVID-19 ще ги възпрепятства да гласуват. А близо половината отговарят, че датата и вирусът няма да ги спрат да упражнят правото си на глас, което поставя под въпрос всички обществени и политически дебати до сега за значението на датата, на която ще гласуваме. На фона на разпространението на болестта обаче се наблюдава масова подкрепа за алтернативни начини на гласуване – 66% са „за“ машинния вот, а повече от половината – 54 на сто, одобряват гласуването дистанционно чрез интернет. Значителна подкрепа събира и гласуването по пощата.

Значителна част от запитаните – 66%, са недоволни от развитието на страната ни.

Засега не изглежда, че страхът от заразата ще бъде проблем за предстоящите избори. Свикнахме с мерките и се научихме как да се защитаваме и как да пазим хората около нас, каза социологът Добромир Живков в „Тази сутрин“. Все пак той отбеляза, че „това са нагласите, но не се знае какво ще стане на самите избори“. Според данните на изследването ще имаме шестпартиен парламент с много силно влизане на извънпарламентарната опозиция. Има много съществена разлика в нагласите по населени места, отбеляза Живков.

Според проучването ГЕРБ получава 17,3% от всички гласове спрямо 15,3% за БСП.

Трета политическа партия е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с 12,3%. ДПС към този момент е другата сигурна формация, която влиза в парламента – със 7,6%.

Според проучването още две партии към настоящия момент ще са участници в следващото Народно събрание – „Демократична България“ с 5,4% и „Изправи се.бг“ на Мая Манолова и „Отровното трио“ с 4,5%. Обединени патриоти към този момент са с 2,9% от всички гласове и са на ръба.

БСП страда от по-ниска мобилизация на своите симпатизанти, а при привържениците на ГЕРБ се наблюдава силна мобилизация. Останалите политически сили са без промяната, каза Живков.

Много е трудно да се прогнозира възможната коалиция след изборите. Слабата мобилизация на БСП може да се отрази на резултата й и допълнително да затрудни създаването на коалиционно правителство в следващия парламент, смята социологът./КРОСС/

реклама