3 200 младежи за първи път в Пловдив, в Кърджали автобусите пристигаха още преди вота

Изборният ден на територията на страната започна в 7 часа и ще продължи до 20 часа, освен ако няма опашки пред някоя секция, предаде БНТ.

На тези избори ще гласуваме в страната и в чужбина машинно.Само в секциите с под 300 избиратели ще се гласува с хартиени бюлетини.

За 240 депутатски места се борят 6 624-ма кандидати. Малко над 6,6 млн. българи имат право на глас.

У нас гласуваме в над 11 600 секции, около 9 400 са оборудвани с машини. Поставените под карантина могат да подават заявления за гласуване с подвижна урна и в изборния ден. Отпечатани са близо 8 милиона хартиени бюлетини.

В чужбина секциите са гласуването вече започна. В 21:00 ч. българско време секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати за българските граждани, желаещи да гласуват.

Извън България секциите са 775. Машини ще има в 301 секции зад граница.

473 са избирателните секции в Пловдив, а имащите право на глас над 302 000. Повече от 3 200 младeжи ще могат да избират за първи път, предаде БНР.

Във Втори многомандатен избирателен район Бургас право на глас имат 362 984 души. 760 са секционните избирателни комисии в областта. До късно снощи от РИК – Бургас вписваха промени на членове и председатели на секционните комисии.

В област Враца за разпределянето на 6 мандата в бъдещия парламент са регистрирани 173-ма кандидати. Право на вот имат над 150 000 души. Гласува се в 323 секции. От тях 24 са подвижни, а 8 – допълнителни. Устройствата за машинно гласуване са 245. В случай на по-дълго прекъсване на електрозахранването в някоя от секциите има готовност да бъде включен генератор. В 94 секции гласуването е с хартиени бюлетини.

260 000 са получените хартиени бюлетини за вота в област Кърджали. Те са малко повече от броя на избирателите с право на глас. Въпреки че в Турция сега са разкрити повече секции, много наши изселници ще гласуват в района на Кърджали. Според журналиста от Бурса Мюмюн Топчу, редовните автобусни линии не могат да поемат всички избиратели. За повече автобуси с избиратели съобщават и големите изселнически дружества в югоизточната ни съседка. Те активно участват в превоза на гласоподаватели до родните им места. За първи път телефоните за записване бяха обявени на официалните им интернет страници. В Кърджали автобуси от Турция започнаха да пристигат още преди вота.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram