20 браншови организации искат по-ниско ДДС за храните

0
172

20 браншови организации искат спешна среща с премиера Бойко Борисов. Причината – намаляването на ДДС-то за храните. Мотивите са описани в открито писмо, изпратено до министрите на земеделието и финансите Десислава Танева и Владислав Горанов.

Искането идва само дни, след като стана ясно, че ДДС-то за хотели и ресторанти става 9% от началото на юли. Част от представителите на аграрния сектор искат размерът на данъка добавена стойност за плодове и зеленчуци да бъде намален на 3 или 5%.

Председателят на Съюза на градинарите Мариана Милтенова обясни какви са мотивите за искането. Намаляването на ДДС за земеделските производители, производителите на плодове и зеленчуци, на първични земеделски суровини, които водят и до производство на крайни продукти, ще доведе до изсветляване на сектора и до повишаване на конкурентоспособността на нашите производители. Защото всички държави около нас и в ЕС имат диференцирана ставка за храните, коментира Милтенова в „Здравей, България“. По думите й с намаляването на ДДС-то за сектора ще доведе до повече приходи в държавната хазна./КРОСС/

Коментари от Фейсбук