14 души под наблюдение във ВМА

0
181

14 души се наблюдават във ВМА. Те са настанени с грипна симптоматика, няколко от тях с пневмония. Това съобщи директорът на ВМА и шеф на създадения заради коронавируса Кризисен щаб Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг пред болницата.

От тези 14 души четирима са чужди граждани – японец, португалец, италианец и египтянин. Останалите са българи, пътували в близко време до рискови дестинации.

Резултатите от изследванията им се очакват днес следобед.

Засега няма потвърден случай на коронавирус в двете лаборатории – ВМА и Националната референтна лаборатория. В страната има настанени в различни болници пациенти, като Мутафчийски призна, че за някои от случаите щабът разбира от медиите.

Мутафчийски даде отчет и за проведената успешно евакуация с правителствения самолет на групата деца от Каварна, които бяха на обучение в близост до Милано. Тази нощ те пристигнаха успешно на летището във Варна, придружавани от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации“ към ВМА.

По време на полета нито един от пътниците не е проявил болестна симптоматика. При направените прегледи след пристигане на българска земя също не са констатирани проблеми – и децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние.

Няма да бъдат хоспитализирани, тъй като не проявяват каквито и да било симптоми на болестта. Дадени са им допълнителни указания и е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине карантинният период от 14 дни.

В следващите дни най-вероятно ще се появят първите случаи на коронавирус у нас, очаква и началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров.“Ще се докажат, защото най-вероятно ги има, но просто не сме ги потвърдили – няма потвърден случай“, посочи той в студиото на БиТиВи.

Мангъров цитира данни от статия в американско специализирано издание, които сочат, че 81% от доказаните случаи в Китай са леки – тоест при тях няма абсолютно никаква нужда от хоспитализация. 14% са случаите, в които пациентите проявяват клинични симптоми, и едва 5% са тежко болните.

По думите му ситуацията с коронавируса е аналогична с грипните епидемии всяка година. „Няма как да се скрием от това нещо, това е като природно явление, като ежегодните епидемии от грип“, заяви Мангъров, призовавайки най-вече за спокойствие.

news.bg

Само заедно можем да се справим с COVID-19. Всеки един от нас е отговорен за тази борба.

Нека бъдем дисциплинирани.

Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис