1200 съобщения за нежелани странични реакции след ваксинация у нас


Ваксината на Астра Зенека е сигурна и ефектива за защита от COVID-19, като засега няма доказана научна връзка между имунизациите и установените тромбози – това е заключението на Европейската Агенция по лекарствата за оксфордския препарат.

Около 1200 съобщения за нежелани странични реакции след ваксинация с Астра Зенека, Пфайзер и Модерна са регистрирани у нас, каза Директорът на дирекция „Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изследвания“ в ИАЛ д-р Мария Попова, по БТВ.

„Най-много сигнали има за оксфордския препарат – около 4 на 1000 имунизирани. Три сигнала на 1000 има при ваксинираните с Модерна и малко над два на 1000 при Пфайзер“, добави тя.

Д-р Попова обясни, че от тези сигнали над 70% са подадени не от медицински специалисти, а от граждани. Най-често се съобщава за: дискомфорт на инжекционното място – болка, сърбеж, зачервяване; грипоподобна симптоматика от 6 до 12 ч. след поставяне на ваксината; алергични реакции – обриви по кожата.

Експертът поясни, че тези нежелани реакции трябва да изчезнат до 48 ч. след апликация на препарата и ако това не се случи, трябва да се потърси медицинска помощ.

Относно смъртният случай в Пловдив след ваксинация с Астра Зенека д-р Попова припомни, че аутопсията от Пловдив не е доказала връзка между ваксината и смъртта на 57-годишната жена. По думите ѝ няма данни за анифилактични реакции или кървене.

Според нея посланията на европейския регулатор са категорични – ползите са повече от риска. Тя обясни, че няма проблем с набелязаните за съмнителни партиди на Астра Зенека. По думите й експертите са отхвърлили възможността от образуване на тромбоемболии след поставяне на препарата.

„Има една област, за която все още има съмнения. Там няма доказване – тази област касае едни нарушения на кръвосъсирването, които се характеризират с образуването на тромби, което е много рядко състояние. Затова заключението на комитета беше, че този преглед продължава и медицинските специалисти и пациентите ще получат точни инструкции за презастраховане“, коментира д-р Попова./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram