12 души медицински персонал се разболя след неточни бързи тестове

0
1772

12 души от персонала на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ са се заразили с коронавирус след неточни бързи тестове на болен пациент. Късното установяване на заразата при нулевия пациент стана причина за поставянето под карантина на цялата Клиника по хематология в болницата. В болницата се лекуват общо четирима болни с COVID-19, трима от тях без симптоми. Пациентът, от който е тръгнало огнището, обаче е в тежко състояние и е поставен на вентилация.

От УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ представиха подробна хронология на разпространението на заразата. Нулевият пациент е постъпил на лечение на 3 април с вирусен хепатит и остра левкимия. При приемането му е направен бърз тест за коронавирус, който е бил отрицателен. Пациентът първоначално е настанен в клиниката по гастроентерология заради хепатита, а после е преместен в клиниката по хематология. На 7 април състоянието на пациента се влошава, като е установена пневмония. Направен е втори бърз тест за коронавирус, но и той е отрицателен. Изписани са антибиотици и започва лечение. На 17 април  през нощта пациентът получава дихателна недостатъчност. Отново е направен тест, като едва тогава той се оказва положителен. 

Тестването в отделението след положителната проба открива още двама пациенти с вируса, както и 11 души от персонала с положителни проби. Един заразен пациент и едни заразен лекар са установени и в клиниката по гастроентерология. Всичките служитеи на болницата в момента са без симптоми и са под домашна карантина. Всички пациенти, които са били в клиниката в този период, са уведомени, че вероятно са били в контакт със заразен с вируса. По този начин са установени и трима хематологично болни от Бургас, обявени и от националния оперативен щаб. Клиниката по хематология е затворена, като се очаква карантината да продължи до края на седмицата. Останалите отделения работят, като пациенти се обслужват след мерене на температура и провеждане на бързи тестове.

СЕГА

Коментари от Фейсбук