11 ветеринарни лекари са заразени с ку-треска в Силистренско

0
2178
Парламентарни избори 2021#

11 ветеринарни лекари са заразени с ку-треска в Силистренско. Според д-р Владимир Солаков – председател на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз в Силистра, това е доказано с изследване на кръвни проби. Единайсет изследвани проби от частни ветеринарни лекари са положителни, а един от лекарите се нуждае от лечение и вече е в изолация за антибиотично лечение.

Положителни са и 45 на сто от пробите на ветеринарни лекари от държавната ветеринарна система и също има нуждаещи се от лечение. Според д-р Солаков, заболяването засяга лекари и фермери, работещи с едри и дребни преживни животни, информира БТА.

Може да се предава от животните на хората и от хора на животни. Предава се и чрез кърлежи. Засяга черния и белия дроб и предизвиква хепатит и пневмония. Д-р Владимир Солаков смята, че от следващата година за новия тригодишен период на държавната профилактична програма е нужно да бъде въведен мониторинг за нивото на заразяване на ветеринарните лекари и фермерите и да бъдат изседвани животните за причините на ку-треската./КРОСС/

реклама