10 обвиняеми за схемата с боклука, прокуратурата свърза случая с Божков

0
298
Парламентарни избори 2021#

10 лица са привлечени, като обвиняеми за участие в организираната престъпна схема за преработка на вносен боклук. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. „В жилище, обитавано от обвиняемия П.Б. (най-вероятно става дума за русенския бизнесмен Атанас Бобоков) бяха намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и МРРБ, както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор, по делото, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпления“, каза още Милева.

От задържаните 7 са обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. “По отношение на един от участниците в групата е повдигнато и вторично престъпление за управление на опасни отпадъци“, уточни тя.

Спрямо четирима от участниците в групата наблюдаващите прокурори ще отправят искане в Специализирания наказателен съд за определяне на Мярка „Задържане под стража“. За други двама от участниците исканата мярка ще бъде „Домашен арест“, а за един от тях ще бъде определена пярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 1 милион лева.

„Отделно от това, в качеството на обвиняеми са привлечени общо 3 лица за извършени от тях данъчни престъпления. По отношение на тях са определени мерки за неотклонение „Парична гаранция“, според тяхното семейно и имуществено положение“, уточни Милева.

В хода на разследването са били иззети множество счетоводни документи, договори, пълномощни, ценни вещи и луксозни автомобили.

„От жилището, обитавано от обвиняемия А.Б.  беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която бяха изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари, различни – от порядъка на 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева. В жилище, обитавано от обвиняемия П.Б. (най-вероятно става дума за Пламен Бобоков, който е брат на Атанас Бобоков) бяха намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и МРРБ, както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор, по делото, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпления“, допълни още говорителят на главния прокурор.

Зам.-министър Красимир Живков е обслужвал схемата с отпадъците

Сред задържаните преди два дни е зам.-министърът на екологията Красимир Живков. Той е обвинен за участие в престъпна група. 

Арестуваният зам.-министър Красимир Живков е обслужвал схемата с отпадъците на бизнесмените братя Бобокови, с които е бил в “изключително близки“ отношения, твърди прокуратурата. Той е извършвал неправомерни действия, с които е подпомагал противозаконната дейност на братята, свързана с вноса на отпадъци от чужбина.

Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани от братя Бобокови и контролирани от тях. Установено е, че Живков, в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното положение, е оказвал натиск и въздействие върху подчинени на него длъжностни лица както от Министерство на околната среда и водите, така и на директорите на съответните РИОСВ със заплахи за уволнения и други въздействия.

В случаите, в които не са били изпълнявани неговите разпореждания, е имало уволнения.


Установено е, че директорът на РИОСВ-Плевен не само не е осъществявал контрол, а под негово въздействие, съвместно с представители на търговските дружества, фиктивно са извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица, които в протоколите са отразявали неверни обстоятелства.

Самата схема:

Според прокуратурата в основата на схемата е незаконен внос на опасни и неопасни отпадъци и тяхното рециклиране и депониране.

Събраните доказателства сочат, че контролираните фиктивни търговски дружества от обвиняемите бизнесмени Бобокови и други обвиняеми лица, никога не са имали капацитета да осъществят необходимите по закон действия, за които са били издадени нотификации.
Събрани са доказателства за контролирани от обвиняемите търговски дружества в Италия, включително при претърсванията и изземванията са намерени електронни подписи на търговски дружества, регистрирани в Италия, които са под реалния контрол на обвиняемите български граждани.

Престъпната дейност е била насочена към изграждането на верига от дружества, регистрирани в България, Итария и други държави, чиято цел е била да дейността да бъде представена като законна и формално да изглежда в рамките на закона.

В разследването ще участват и органи от Италия.

Оффнюз

реклама