Стив Ханке: Дадох на Петър Стоянов документи за корупция на Иван Костов

Професорът по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ Стив Ханке разкри в ефира на БТВ, че е разполагал с доказателства за корупция в страната, които е предоставил на Петър Стоянов, докато е бил президент.

Коментарът му дойде в отговор на въпрос как гледа на разпоредената от главния прокурор Иван Гешев пълна проверка на приватизацията, която да бъде направена от ДАНС.

„Един ден се видяхме. Седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача.

Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“.

Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи.

Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“, разказа Ханке.

Той добави, че не знае какво е станало с документите, които е предоставил на Стоянов, като уточни, че най-добре е тези въпроси да бъдат насочени към него.

„Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“ и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата“, добави икономистът. 

Стив Ханке прогнозира пред bTV, че България може да последва съдбата на Гърция, ако приеме еврото. Според него, за страната ни левът е по-добър вариант.

„Левът се равнява на горе-долу половин евро. Левът е клонинг на еврото с валутния борд, също толкова добър, колкото еврото е по отношение номиналната стойност“, заявява той.

И допълва: „Системата на Валутния борд е по-добра и левът е по-добър, защото валутният борд налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в България. Те не могат да заемат пари от Централната банка, това е твърдо бюджетно ограничение“.

Проф. Ханке посочва, че от 1997 г. насам страната ни се представя „чудесно от фискална гледна точка“. По думите му България е сред лидерите в Европейския съюз с нисък дефицит, съотношението държавен дълг/БВП е ниско, а това е предимство.

„Нямате проблема на Гърция. Помните ли Гърция? Те преминаха през огромен фискален проблем. Същото вероятно ще се случи в България, ако приемете еврото“, прогнозира той.

„В момента, с валутния борд и лева, България има суверенитет над паричната си система. Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар или злато, или друга по-висша такава. Вторият аспект на суверенитета е, че сега резервите на лева се пазят в България, контролират се от българите. Ако влезете в еврото, ще трябва да изпратите огромни суми от резервите си във Франкфурт и ще се контролират частично от Европейския съюз и ЕЦБ“, казва той.

„Според мен валутният борд трябва да се запази. Той не е дете. Той е великан с огромна сила. Никой великан не се е провалял. Тази система е свършила чудесна работа при различни кризи, включително кризата на руската рубла, голямата рецесия, гръцката криза. Много добре оцеля през всички тези моменти, дори и при срива на КТБ и скандала в България.

Валутният борд се справи чудесно. Ето какво да направите – взимате валутния борд и, както неотдавна писахме с професор Танев, го разширявате да обхване и банковата система. Банковата система ще бъде непоклатима като лева и валутния борд. Ще имате най-модерната система. Забравете за европейските регламенти и бюрократи, които погазват всичко. Не се справят много добре, не се славят с добра история. Само погледнете Гърция. Левът е вързан за еврото, какъв е проблемът да преминем към по-ценната валута? Това ще доведе до по-обхватен европейски надзор над финансовата система, избягвайки подобни „инциденти“ като КТБ“, категоричен е проф. Стив Ханке.

Според него българското правителство е решило да вкара България в чакалнята на Еврозоната „по много потаен начин, в пълен мрак“. „Разбира се, казват, че няма да променят обменния курс преди да влязат в чакалнята. Но щом влязат в чакалнята е ясно, че ще действат приетите правила, които позволяват 15% колебания от фиксирания курс на лева към еврото. Ето тук ще се появи спекулацията. Щом влезете в чакалнята, ще се породи нестабилност и спекулации, защото българското правителство вече е решило, без да пита народа, че ще подкрепи този текст. Не беше така в Литва, нито в Естония“, припомня той.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram