Корнелия Нинова: БСП сигнализира 17 пъти за водата и 47 пъти за боклука, но никой не ни чу

„С вота на недоверие към правителството на Борисов поставяме за пореден път остро въпросите за чистия въздух, чистата вода и българската земя. От 2017 до края на 2019г 17 пъти сме поставяли в парламента темата за водата в Перник и 47 пъти за вноса, преработването и изгарянето на боклуци на територията на цялата страна, но никой не ни чу. Предлагали сме и решения по отношение на язовирите и на водопреносната мрежа”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНР. Тя обясни, че левицата ще внесе отново законодателни предложения и се надява този път да има разум и те да бъдат приети.

„Подготвяме законопроект, с който да се забрани внос на битови боклуци и болнични отпадъци от трети страни, извън ЕС, в България, защото в момента  сме един разграден двор. Правителството на Борисов превърна България в сметище за тези 10 години на управление. Почти през ден се появява информация за нова нерегламентирана площадка за боклуци. Имаме отговор от министъра на околната среда и водите, че за  пет години от трети страни, извън ЕС, са внесени 734 хиляди тона боклуци“, припомни Нинова.

Тя подчерта, че за 10 години цената на водата е увеличена 3 пъти :  „2009 г. беше средно 1лв. за кубик, сега е 3лв. и продължава да расте, уж с цел инвестиции, но за тези 10 години е сменена 0,5 % от водопреносната мрежа и над 60 % от водата изтича. Безхаберие, некомпетентност и корупция водят до това състояние.Трябва да се носи политическа отговорност, каквато е вотът на недоверие, както  и наказателна отговорност,  за да се види кой е допуснал това.“

Нинова бе категорична, че бягството от отговорност няма да  спаси ГЕРБ  от фактите : „В тези 17 пъти, когато сме поставяли въпроса за водата в Перник, имаме много ясни отговори от министрите, които казват, че язовирите са  публично-държавна собственост и се управляват от министерството. От тези отговори става ясно, че министърът на околната среда и водите разписва всеки месец колко вода да се отича от язовира”.  Тя допълни, че в тези отговори става ясно, че в язовир „Студена” са инвестирани 32 млн. за подводен ремонт  и че през август 2019г. е подписан договор за изграждане на ВИК инфраструктура за  106 млн.лв за промяна на водопреносната мрежа. „Въпросът е какъв е резултатът?  Виждаме го – никакъв. Водопреносната мрежа  тече като лейка. Къде са парите от тези два ремонта е въпрос на прокуратурата. ВИК операторът в Перник е предупредил за това състояние още през април тази година. Въпросът е защо не са взети мерки- от безхаберие, от некомпетентност, от прикриване на злоупотреби?”, попита Корнелия Нинова.

 „Бягането и прехвърлянето на  отговорност е типично в стила на управлението на ГЕРБ, винаги някой друг е виновен. Не можеш 10 години да управляваш, да държиш законодателната власт в парламента, да имаш пълната изпълнителна власт, областните управители да са на ГЕРБ и да кажеш, че е виновен някой друг. В годините назад постоянно се сменят министри,  областни управители, които горят като бушони. Нищо не се променя, политиката продължава. Отговорността  е  една единствена – човекът, който назначава, контролира и управлява тези хора е министър- председателят. Трябва да се смени моделът, но докато това правителство е на власт, няма да има промяна”, каза Нинова. 

Тя цитира данни на изследвания, които  показват, че последните години са по- дъждовни от предишни : „Истинската причина за водната криза  е, че над 60% от водата на България изтича. Това е едно от най-големите богатства на България и изтича пред очите ни заради безхаберие, некомпетентност и корупция”.

„БСП е била активна и последователна по тези теми и 3 години сме предупреждавали и предлагали инициативи. Нашата работа е да стоим до хората, които са пострадали и да защитаваме  техните права. Ние ще продължим да поставяме проблемите и да предлагаме алтернатива”, заяви лидерът на БСП.

  „Абсолютен приоритет на БСП остава чистата вода, чистият въдух, чистата земя и храна – това е здраве”, завърши Корнелия Нинова.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram