Янев: Подготвя се нова стратегия в енергийния сектор. Проблемът е цената на тока за бизнеса

Регулаторните мерки на ЕК касаят битовите потребители, а за България основният проблем е цената на тока за бизнеса. Подготвя се нова стратегия в целия енергиен сектор.

Това каза премиерът Стефан Янев по време на кръгла маса на тема „Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позицията на България пред ЕС“, предаде Агенция „Фокус“.

„Многократно сме говорили в различни формати, включително с представители както на институционално отговорни хора по отношение на формирането на цените и въобще функционирането на пазара на ел. енергия, така и с представители на различни групи – синдикати, работодатели и всички, които имат отношение към темата. Съгласен съм с казаното дотук, че най-малко два аспекта са важни. От една страна цената на тока за битово потребление, която е на регулирания пазар. На този етап няма промяна, но в същото време всички битови абонати, са обект на инфлационен натиск от гледна точка на всички продукти и услуги, които получават в ежедневието си. Това е неизбежно. Колкото и да се стремим да помагаме в това отношение, нещата са взаимосвързани.

Разбира се, за България, основният проблем, е цената на тока за бизнеса. Да, съгласен съм с това, че регулаторните мерки на ЕК, които бяха обявени миналата седмица, касаят именно битовите потребители, т.е. ние по индивидуален план си имаме отделна писта и тя ще бъде в основата на решението на Министерски съвет, което ще приемем в сряда и за което екипите вече работят“, коментира още Стефан Янев.

„Как ще изглежда това решение ще го коментираме в сряда, когато бъде прието. Не искам от сега да спекулирам, но в крайна сметка всички тези мерки, които до момента сме обсъждали, които до момента сме обявили, които сме направили съвместно от страна на Министерски съвет, Министерство на енергетиката, Министерство на финансите, Комисията за енергийно и водно регулиране, Българската независима енергийна борса, предстои още да се усъвършенства и да се задълбочава. Някои от мерките например – разделянето на пакетите за търговия на дългосрочния пазар на по-малки не даде очаквания резултат. Все пак се появиха крайни потребители, но не достатъчно. Не защото мерките не са добри, а защото самият пазар не е готов за това“, коментира министър-председателят. Според него самите крайни потребители се нуждаят от регистрация на борсата, каквато нямат.

„Всички тези неща са отчетени, допълнително ще бъде задълбочена работата в тази посока. Допълнително ще се промени регулаторният механизъм, където е небоходимо така, че крайните потребители и потребителите от последна инстанция и техните права да бъдат защитени“, каза още министър-председателят.

Служебният премиер отбеляза, че в момента краткосрочните решения са най-важни, а по отношение на дългосрочните е създадена работна група, която подготвя нова стратегия в целия енергиен сектор.

„Тази група, с тази стратегия, ще се занимава с дългосрочните въпроси, но в същото време в краткосрочен план, ние търсим точно този ефект – намирането на точните решения, които включително и с възможни решения, излизащи извън традиционните до момента, ще търсим именно това – защита на българския бизнес, защита на потребителите, които произвеждат стоки и услуги“, каза още Янев.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram