Янев в Шабла: Открити са вещи и материали от падналия самолет, черната кутия не е намерена

Спасителната акция по издирването на пилота на бойния самолет майор Валентин Терзиев продължава. Към момента са намерени вещи и материали, които ще бъдат обследвани. Това стана ясно на брифинг на премиера Стефан Янев по повод падането на бойния самолет Миг-29 в Черно море.


Премиерът допълни, че черната кутия на машината не е намерена.

Операцията ще продължи и в следващите дни. Останките на самолета се намират на голяма дълбочина – около 70 м,  каза премиерът Стефан Янев в Шабла. Там са и министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Надеждите за намирането на майор Терзиев не са големи, каза още министър-председателят, предаде „Фокус“.


„В момента спасителните и издирвателните операции продължават. За съжаление, предвид времето, което е минало от часа на инцидента и всички налични данни по отношение на температурата на водата, течение и независимо колко е здрав човекът, надеждите за намирането на нашия пилот, на нашия воин, майор Терзиев не са големи.

Предполагам, че до края на деня ще бъде взето решение как ще продължи тази операция“, коментира Янев

Той уточни, че 2 работни групи работят съвместно, така че да бъдат установено всичко довело до този инцидент.

„По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Това е една стандартна процедура. Летящата цел се е отворила и за съжаление нещо се е объркало и машината е тръгнала с по-висока вертикална скорост да пада. Това е наложило допълнителна маневра от страна на майор Терзиев и при извършване на маневрата той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След това връзката е прекратена“, каза още Стефан Янев.

Нашите пилоти по ред причини и с години недофинансиране летят на един санитарен минимум, заяви премиерът.

На въпрос какво е техническото състояние на самолета, който е управлявал майор Валентин Терзиев, служебният премиер уточни:

„Очевидно техническото състояние е било добро, тъй като преди полета на майор Терзиев е имал друг, със сходна задача и изпълнение. Оттам нататък , ако нещо се случило по време на полета на майор Терзиев е въпрос на разследване. Причината може да бъде всичко, което ще установят групите, които разследват“.

По думите му майор Терзиев е пилот 1 клас, отличен и подготвен, досега не е имал никакви забележки и неизпълнение на задачи. „В условията, в които работим знаете, че сме критикували отношението към армията и в частност Военно въздушните сили. Нашите пилоти по ред причини и с години недофинансиране летят на един санитарен минимум. Това не е тайна, коментирали сме го много пъти. Надявам се да не е това причината“, допълни Янев.

„Проверките продължават и никога не са преставали да се правят – както на летателната подготовка, така и на техническото състояние. От това, което знам – хората, професионалистите, работят при свръх възможностите си“, каза още Стефан Янев.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram