Янаки Стоилов: Ще се проверяват твърденията на Илчовски

Скандалните твърдения на земеделецът Светослав Илчовски за издевателства на задържан ще бъдат обект на проверка. Това стана ясно от думите на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, който встъпи в длъжност вчера. Той обаче призова да бъдат предоставени по-конкретни данни – за пострадалия, евентуални други участъци, конкретният период.

Днес се провежда първото заседание както на служебния кабинет. Първо заседание провежда и служебния министър с Висшия съдебен съвет. Той е председателстващ пленума на съдебните кадровици, а основна тема, която ще бъде обсъдена е искане за закриване на специализираните съдилища. Стоилов ще предложи да бъде направен анализ на дейността на спецпрокуратурата и спецсъда от създаването му до ден днешен и на база това да се води дебат.

ФрогНюз припомня, че идеята за закриването на двете институции срещна яростен отпор. На мълчалив протест излязоха прокурори и следователи от цялата страна, а против идеята се обявиха и от ГЕРБ. Основните аргументи и от двете страни е това, че се цели освобождаване на огромен финансов ресурс на олигархията, от които да се възползват определени кръгове. Освен това според критиците на идеята тези институции работят добре. Прокурорите даже се жалваха на Брюксел, че са подложени на политически натиск.

Фактите обаче сочат, че ефективни присъди, особено що се касае до корупция няма.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram