Янаки Стоилов: Социалистите пряко да избират кандидати за депутати

„В следващо заседание на 50-ия конгрес трябва да се направят промени на устава, които да направят партията по-близка до нейните членове и по-влиятелна в обществото. Затова предлагам да обсъдим възможността социалистите пряко да избират своите кандидати за представителни длъжности в държавата и местната власт, а по-нататък и ръководителите на партията на обищнско и районно ниво“.

Това каза Янаки Стоилов в изказване на 50-ия юбилеен конгрес на БСП.

„В ръководствата на партията и в нейния Национален съвет трябва да бъдат избрани повече личности, които могат да формират позиции и да ги отстояват“, каза още той.

Според Янаки Стоилов е крайно време БСП да докаже, че е социалистическа партия не само по наименование, а и в действителност.

„Разговорът е в състояние ли сме да започнем нов преход. Не трябва да се задоволяваме, че сме с почти изравнени позиции с ГЕРБ – това не се дължи на наш подем, а на по-големия отлив от подкрепа на управляващите“, посочи той.

„БСП, вторачена в собствения си избор, не прояви достатъчно активност за насочване на народното недоволство. Ние подкрепяме протестите, но днес не говорим за предсрочни избори. Даваме ли си сметка, че сред причините ГЕРБ още да е на власт, е, че не ни достигат воля и вътрешна сплотеност“, попита Стоилов.

По-рано пък Георги Пирински призова в състава на Националния съвет да има хора с различни гледни точки.

„Каквото посеем тази вечер и през нощта, това ще жънем и занапред“, предупреди той във връзка с предстоящия вот тази вечер на новия Национален съвет.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram