Явор Божанков: Служебният кабинет ще търси реваншизъм, вендета и удар
по БСП в услуга на ГЕРБ

Ако направи тази грешка и тръгне по линия на реваншизма, както очевидно тръгва, ще платим висока цена всички.

„Посланието от Президентството днес беше обединение, намаляване на политическото напрежение, което е и рецепта за излизане от тази политическа криза. Успоредно с това обаче, съставът на служебния кабинет предполага точно обратното. Не е тайна, че назначавайки министър на икономиката, който е в пряк конфликт с лидера на една от партиите, уволнен от този лидер, който публично е изразявал яростна атака към БСП и нейното ръководство, той има личен мотив.“
Така народният представител от БСП в 47-ото Народно събрание Явор Божанков коментира новото служебно правителство, в ефира на БТВ.
В предаването “Лице в лице“ Божанков посочи ясната заявка – ще се търси реваншизъм, лична вендета и удар по БСП. „Краткото време на служебния кабинет и трудната ситуация не позволява да имаш всичко“, заяви Божанков и обясни: „Трябва да изберат. От една страна са държавните проблеми, предизвикателствата, кризите, неотложните решения и от другата страна са реваншизмът и това да върнеш на някого за нещо. Ако служебният кабинет направи тази грешка и тръгне по линия на реваншизма, както очевидно тръгва, ще платим висока цена всички“, категоричен е той.
Божанков обясни, че левицата никога не са били инициатори на конфликт и остава големият въпрос защо е този реваншизъм и тази атака. „Защото този кабинет, въпреки корумпираното наследство на ГЕРБ, въпреки кризата, инфлацията и войната, успя да остави на служебния кабинет 1.5 млрд. излишък, държавна железница на печалба, закрито спец. правосъдие, редица скандали,
като ремонта на язовирите, извадени наяве, коментирани и изпратени на държавното обвинение. Имаше и пропуски, но днес можеше поне една добра дума да има от страна на президента“, смята той.
Според Явор Божанков големият въпрос пред България е как продължаваме оттук нататък и по думите му има четири възможности. Първата възможност е ГЕРБ, ДПС, “Възраждане“ и “Има такъв народ“ да спечелят изборите. Това са силите, които наричат мафия, и ако това стане, следва реставрация на стария режим.

Втората възможност е да има антикорупционно мнозинство – “Продължаваме промяната“, “Демократична България“ и БСП, без компромиси и без троянски коне на мафията, които взривиха коалицията отвътре. „Визирам “Има такъв народ“.
Това е желаната от нас хипотеза и ние работим в тази посока“, уточни той. Според Божанков третата хипотеза е желана от Борисов и тя е мнозинство, събрано около евроатлантически ценности, което да привлече Кирил Петков.
„Четвърто – предсрочни избори. Ако служебният кабинет се впусне в атака срещу БСП, това ще е част от по-голям план, който цели резултатът на БСП да бъде свален и да не може да бъде направено мнозинство с “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“. Тоест ударът няма да е насочен срещу БСП, а ще бъде опит за реставрация на Борисов, което е най-лошата хипотеза за България“, посочи Божанков.
„Ние получихме два пъти в последната година мандат и доказахме, че всички тези спекулации, че БСП би управлявала с ГЕРБ, че би водила разговор с ДПС, са лъжа“, категоричен е той и допълни: “Възраждане“ е патерица в ръцете на ГЕРБ и ДПС и това е доказано. Лидерът на “Възраждане“ е висял на вратата на Нинова да се моли да стане кмет от името на БСП“, заключи Явор Божанков.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram