Явор Божанков: БСП успя да наложи темата за доходите на българите, на българските семейства и на пенсионерите като приоритет

БСП единствена остана консолидирана и отговорна, хората го оцениха и затова всички проучвания отчитат повишаване на подкрепата и доверието в нас

„Потвърдено е от самия Кирил Петков, че е имало опити да се купи партия от коалиция “БСП за България“, това не кореспондира със заявката на новите за почтеност, но казусът е решен, тъй като “Екогласност“ са отказали. Кирил Петков и Асен Василев дължат отговор, защото са започнали този проект докато са били служебни министри и са използвали трибуната на  служебния кабинет, за да изграждат своя публичен образ, за да правят партия.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на Дарик радио като допълни, че това не е забранено, но не е почтено.

В предаването “Седмицата на Дарик“ той обясни, че левицата не разглежда формацията на Кирил Петков и Асен Василев само като конкурент и опонент, но и като партньор: „България трябва да има редовно правителство и това сме го заявили ясно и последователно.“ По думите му има 3 основателни причини за това: „Да държим ГЕРБ и ДПС извън властта, да реформираме направеното от тях като законодателство и система и да посрещнем трите кризи. Това са пред нас непосредствените приоритети и те трябва да кажат конкретно какво смятат да направят в сектор здравеопазване, например. Техниката да не казваш дали си ляв или десен я видяхме при Слави Трифонов и тя не води до нищо добро. Лозунгът, че са и леви, и десни е сигурна рецепта за провал“, категоричен бе Божанков.

Народният представител от ПГ на “БСП за България“ обясни, че трябва да има конкретика по основните приоритети и затова за БСП изглежда несериозен подходът на “Изправи се.БГ! Ние идваме“ и “Демократична България“ да правят коалиция, при положение, че не знаят нито какви листи ще има, нито кой ще участва в тях, нито програма, нито приоритети.

Явор Божанков бе категоричен, че за да не се провали и трето Народно събрание, трябва да се погледне внимателно какво е провалило първите две: „Провалът дойде оттам, че “партиите на протеста“ взривиха диалога, отношенията между тях бяха ужасни. Другата причина е, че те не заявиха ясни приоритети в кой сектор какво смятат да направят и третата е, че използваха времето да преследват някакви чисто партийни интереси.“ Той даде пример със съдебната реформа, която уж е била приоритет за всички, но 2 месеца не се е състояла.

„БСП единствена остана извън скандалите и то целенасочено сме водили тази политика, останахме единствената консолидирана група. Понесохме много обиди, но в крайна сметка държавният интерес е над всичко и хората го оцениха. Затова и социологията и всички проучвания отчитат повишаване на подкрепата и доверието в БСП. Това беше единственото отговорно поведение в тази ситуация“, каза още Божанков. Той допълни, че на срещите, които левицата проведе при опита за реализиране на третия мандат, двете основни теми са били редовен кабинет и актуализация на бюджета.

„Казахме, че парламент без управляващ и опозиция, без ясно мнозинство рискува да залитне в популизъм, да състави неизпълним бюджет и да приеме разнопосочни предложения, но такъв разговор ни беше отказан“, обясни той във връзка с отказа на “Демократична България“ да присъства на срещата с левицата. Божанков припомни, обаче, че след това именно те молеха БСП да задържи мандата и едновременно са ги обвинявали, че ползват мандата като инструмент.

В краткия живот на 46-я парламент БСП е използвала всеки един ден и е успяла да постигне един не лош успех – актуализацията на майчинството, актуализацията на пенсиите, както и гласуваната целева помощ за няколко месеца за пенсионерите, посочи Явор Божанков. „Успяхме да наложим на това Народно събрание темата за доходите на българите, на българските семейства и пенсионерите като приоритет. Обвиняваха ни в популизъм, но стигнахме дотам, че въпросът не е дали, а как.“ Народният представител от БСП допълни, че още в 44-я парламент левицата е казала как се източва здравната каса и че това е заложено в законодателството, както и за “ин-хаус“ процедурите, откъдето изтичат милиарди.

„Тази корупция е заложена в законодателството и за да я спрем не трябва просто да сменим един главен прокурор, а да променим цялата законодателна мярка, в която ГЕРБ действаха“, категоричен бе Божанков.

Линк към  официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/20853-yavor_bojankov__bsp_uspya_da_naloji_temata_za_dohodite_na_bylgarite_na_bylgarskite_semeystva_i_na_pensionerite_kato_prioritet.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram