Явор Божанков: БСП има основна роля в приемането на България в ЕС, а ГЕРБ ни отдалечава от него

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Уважаеми колеги, уважаеми съграждани,

Ден след като отбелязахме Независимостта се състоя нов масов протест. Мнозина отново поискаха независимост. Този път от собственото си управление. Недоволството не стихва. Протестите не намаляват. Оставайки слепи и глухи за исканията на гражданите, задълбочавате още повече политическата криза. 

Госпожи и господа управляващи, според действащата Конституция, която толкова ви пречи, основополагащи принципи за обществото ни са: социална и правова държава, в която другите закони не могат да противоречат на Конституцията. Съжалявам, че има нужда да напомняме това.

Проектът ви за конституция показа отношението ви към държавата и волята ви да се задържите на власт с цената на конституционния ред и два плажа.

Този опит беше осъден и обезсмислен от гражданското общество и опозицията в наше лице. Затова вторият ви опит да спечелите служебно избори намери място в проект за Изборен кодекс. Той е еманация на управлението ви. В преходни и заключителни разпоредби между две четения предложихте Конституцията да се отменя чрез референдум. Така поставяте под въпрос базови човешки права или дори териториалната цялост на България.

Докато рушите основите на правовата държава, пътьом задължавате идното поколение с 5 млрд. лв. Докато раздавате 50 лв. на българските пенсионери от внуците им, си делите онези 700 милиона, които липсват от нашите данъци.

Така се превърнахте в заплаха за националната сигурност.

За 10 години създадохте корупционен облик на страната ни. Авторитетни медии и НПО-та определят България като страна със системен проблем с корупцията, която не отбелязва никакъв напредък според индексите и заема твърдо първото място като най-корумпирана страна в ЕС, с нива на корупцията много над средните за Съюза. И като най-бедната държава с увеличаващи се разлики с останалите страни членки.

За над 70 дни протести показахте колко безчовечни можете да бъдете. Въпреки заявката на Борисов, че види ли кръв, подава оставка – видяхме кръв, боксове, газ, бой на студенти, арести на журналисти и граждани – а за всичко това няма поета отговорност. Няма извинение. Няма оставка.

Не намериха отговор записите, потвърдени от международни лаборатории като автентични. Снимките, къщите в Барселона. Това управление се превърна в машина за усвояване на заеми, европейски средства и обществен ресурс по некадърен и престъпен начин.

Популистко-мутренското ви управление показа анти-европейската си същност и ерозира някои от базовите европейски ценности като: 

Лични свободи – изразяване на мнение.

 У нас властта отговаря с репресия на всеки, изразил различно мнение или подкрепа към протестите. Заглушаването на критично мнение е белег на тоталитарните режими. Критиците на властта попадат под незаконосъобразните удари на прокуратурата, която е  готова да овъргаля в лична кореспонденция всеки неудобен. Никой не е неуязвим от подобна атака, доказа безпрецедентното нахлуване в президентската институция на въоръжени мъже.

Върховенството на закона.

Въпреки Конституцията, въпреки законите, изслушването на премиера Борисов и главния прокурор Гешев се оказва трудна задача за българския и дори за европейския парламент.  Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент (LIBE)  предизвика изслусшване във връзка с шкафчетата с пари и къщата в Барселона. Както и за разследването или липсата на разследване от страна на главния прокурор Гешев. В отговор, прокуратурата опита да манипулира обществото с лъжа, че сама е предизвикала изслушването, а изпълнителната власт открито излъга за съдържанието на разговорите, като ги интерпретира в своя полза. Всичко това бе изобличено от представители на ЕП с цената на авторитета на България в Европа.

Демокрация.

Един от основните принципи на демокрацията е разделението на властите. У нас, макар Цвета Караянчева да е формално „началник“ (както се изразява премиера) ставаме свидетели на унизително, дивашко отношение от страна на изпълнителната към законодателната власт. С мълчаливо съгласие г-жа Караянчева превърна стола на председателя от най-авторитетното работно място в службица в угода на премиера.

Зачитане на човешкото достойнство.

Не от къде да е, а директно от Брюксел Борисов обяви, че дядото на бития студент Евгени Марчев не ни е дал да учим в чужбина. Протестиращите бяха наричани от властта маймуни, утайка и платени метежници. В стила на това управление, което нарече деца с увреждания „уж болни деца“. Млади образовани хора бяха обругани от власт, която не просто не говори чужди езици, а не говори на един език със своите граждани.

БСП има основна роля в приемането на България в ЕС. Затова не можем да приемем, че правителството на Борисов ни отдалечи от съседните ни държави, а пропастта става все по-голяма във всяко отношение.

В следващия програмен период Европа обвърза средствата по кохезионните фондове със върховенството на закона и зелената икономика. По отношение на върховенството на закона – не виждаме смисъл да привеждаме примери – вие сте рецидивисти в потъпкването му. По отношение на екологията сте екологични пиромани. С вноса на боклук, бетонираното Черноморие и хотелите – подпорни стени, най-мръсния въздух и очертаващото се безводие, вие не давате европейска перспектива на страната ни.

Нито опитите да купите хората, нито опитите да ги сплашите, нито смяната на едни министри с други, нито обвиненията към авторитетни европейски медии, че са взели пари, за да ви критикуват, ще ви спечелят време и легитимност. Няма да заглушите критиката, няма да ни направите трето качество хора. Защото всички проучвания показват, че мнозинството българи подкрепят протестите, искат предсрочни избори и оставка на правителството. Включително българите в чужбина. За първи път Борисов успява да обедини всички срещу себе си.

Преди избухването на протестите, въпреки всичко, не вярвахме че европейски граждани за развитие на България ще бъдат основната пречка пред европейското развитие на страната. Че именно вие ще се превърнете в най-голямата заплаха за европейския облик на страната ни. Ще останете в историята с позорния си край и упорития отказ да го приемете достойно. Въпросът, който стои пред нас, е каква цена ще плати България и колко време ще ни е необходимо да поправим стореното от вас.

България се събужда ужасно бавно, но Слънцето е вече изгряло. Ще се става!

23.09.2020 г.

гр. София

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram