Юристи: Президентът може да въведе извънредно положение и при служебно правителство

Юристи останаха учудени от конституционното тълкуване на премиера Бойко Борисов, който днес пред актива на ГЕРБ обяви, че при служебно правителство не може да се въведе извънредно положение, ако евентуално пандемията от коронавуруса нарасне наесен.

Това не е вярно. Конституционната разпоредба е категорична – президентът може да въведе извънредно положение и в условията на служебно правителство, като за целта се свика извънредно заседание на разпуснатото Народно събрание.

Ето какво изреди премиерът, което не може да извърши, според него, служебното правителство с разпуснат парламент:


„Без Народно събрание не могат да се свършат следните неща:

 да се въведе извънредно положение, ако пандемията нарасне наесен

– не могат да се вземат заеми, ако икономиката блокира

– не могат да се променят законите, с които да се предлагат мерки

– ако се открие лечение или ваксина, НС е онова, което може да даде правомощия на здравния министър, който да участва в преговори в ЕС

– без НС няма да има държавен бюджет за 2021 г. – тоест без актуализация на заплати, помощи, пенсии

– без НС няма да се приемат промени в образователните закони и няма да може да се регламентира дистанционното обучение

– без НС не може да се гласува бюджет.“

В Конституцията на Република България текстовете, които касаят въвеждането на извънредно положение, са много ясни:

Чл. 84.
Народното събрание:

12. обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет;


Чл. 100.

(5) Президентът обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения, военно или друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава. В тези случаи то се свиква незабавно, за да се произнесе по решението. 

Бившият конституционен съдия Георги Марков разясни пред Епицентър.бг  как може да се свика извънредно положение в услонията на служебен кабинет„Ако Радев създаде служебно правителство, той ще се хване в чудо с разпристранението на коронавируса и ще трябва да въвежда извънредно положение. Подобно на Гърция – да има полицейски час, да излизаме със СМС-и, и ще трябва да отлага изборите. Само че, ако той направи това, веднага парламентът, нищо че е разпуснат, ще трябва да се свика, за да одобри въвеждането на извънредно положение. Независимо, че е с изтекъл мандат, парламентът продължава да функционира, до края на извънредното положение“.

Юристи от Конституционния съд категорично заявиха пред Епицентър.бг, че  президентът може да обяви извънредно положение. В условията на служебен кабинет не могат да се приемат или поправят закони, но за другите неща, които изреди премиерът – няма проблеми.

„Служебното правителство е като всяко едно обикновено правителство, само не може да има законодателна инициатива. Не може да променя закони и бюджет. Но и на служебно правителство, както на всяко едно друго, може да се наложи да решава тежки проблеми, каквито се задават на хоризонта. Един такъв кабинет следва да проведе бързо и честно избори и после да остави всичко на едни окомплектовани законодателна и изпълнителна власт.“, това заяви Иван Костов в отговор на въпрос какви опасности може да крие назначаването на служебен кабинет.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram