Юристи до КС: Извънредната епидемична обстановка е противоконституционна

Ако съдът отмени закона, всички заповеди на здравния министър след 13 май могат да бъдат атакувани

Възлагането на Министерския съвет да обявява извънредна епидемична обстановка е противоконституционно и тази промяна в Закона за здравето трябва да бъде отменена. Това твърдят в становищата си пред Конституционния съд (КС) двама юристи – проф. Васил Мръчков и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Освен тях двамата становища по това дело до момента са предоставили двама лекари – проф. Камен Плочев, проф. Тодор Кантарджиев .

Делото пред КС бе образувано в средата на май по искане на президента Румен Радев. Според него новите текстове в чл. 63 от закона, не отговарят на конституционните стандарти, според които основни права могат да бъдат ограничавани само временно в изключителни случаи и по реда на закон. Президентът не приема подмяната на извънредното положение с нов режим на извънредна епидемична обстановка, което беше мотивирано единствено с това да се заобиколи конституцията и това правомощие на Народното събрание да се прехвърли на Министерския съвет, който да взема решение за обявяването й след оценка от държавния здравен инспектор на опасността за живота и здравето на хората, която се извършва по формални критерии . В резултат съществува риск от налагане на непропорционално ограничаване на правата на гражданите, се казва в искането на държавния глава. Освен това, законът не определя максимално допустим срок за продължаването на извънредната обстановка, само обявява, че тя се налага временно, като оставя преценката на МС.

Евентуално решение на КС, с което да се обяви законът за противоконституционен, би дало ново основание да се атакуват в съда всички заповеди на здравния министър, издадени на основание въведената извънредна епидемична обстановка след 13 май. Обявяването на тези заповеди за невалидни пък от своя страна би довело до множество искове за обезщетения за вреди от потърпевшите от тях – било заради нереализирано пътуване в чужбина, спрени полети, осуетени бизнеспланове и др. Иначе юристи сочат, че заповедите и сега могат да се обжалват като незаконосъобразни, тъй като от правна гледна точка са крайно неиздържани.

Източник: Капитал

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram