Ще имаме ли правителство или към предсрочни избори?

Днес стана ясно, че „Продължаваме промяната“ започват преговори за съставяне на ново правителство с „Демократична България“, БСП и независимите депутати. Какво показва обаче простата парламентарна математика?

Най голямата парламентарна група – тази на „Продължаваме Промяната“ – разполага с 67 народни представители. От досегашните коалиционни партньори – БСП /26/ и „Демократична България“ /16/, управляващите могат да разчитат на общо 42 гласа в зала. Ако приемем, че всички 6 независими депутати, отцепили се от „Има такъв народ“, ще подкрепят втори кабинет на Кирил Петков, то простата парламентарна математика показва, че:

67 /ПП/ + 26 /БСП/ + 16 /ДБ/ + 6 /независими/ = 115

Очевидно сметките не излизат, тъй като досегашните управляващи вече заявиха, че ако не съберат 121 гласа, ще върнат първия мандат неизпълнен.

Вероятно Кирил Петков и Асен Василев разчитат да се появят още отцепници. В бавенето на оставката, както и в неявяването на консултациите при президента от страна на ПП и БСП мнозина експерти виждат опит досегашните управляващи да намерят още съмишленици за заветните 121 гласа.  

Ако това не се случи, се преминава към връчване на втория мандат. Той отива в ръцете на ГЕРБ-СДС, които вече неколкократно заявиха, че ще го върнат моментално.

Въпросът след това ще бъде, ако се стигне го връчване на третия мандат, в чии ръце ще попадне той. В чиито и да е обаче очевидно, ако не се състави правителство още с първия мандат, е почти сигурно, че вървим към предсрочни парламентарни избори.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram