Шефът на РЗИ – София подаде оставка

Директорът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев е подал оставка. Това съобщиха от инспектората с кратко съобщение. От него може да се разбере, че оставката е поискана от здравния министър Костадин Ангелов.

„Информираме Ви, че в проведен днес разговор между министъра на здравеопазването и директора на Столичната регионална здравна инспекция, д-р Данчо Пенчев е подал оставка. Министърът на здравеопазването приема оставката“, гласи съобщението.

Мотиви за оставката не бяха посочени, но инспекторатът беше подложен на критики, след като беше вдигната карантината, наложена на премиера Бойко Борисов след два негови отрицателни PCR теста. В неделя обаче премиерът съобщи, че е дал положителен тест и е с COVID-19. Също така не бе наложена и карантина на президента Румен Радев, въпреки че той бе в непосредствена близост на форума „Три морета“ в Талин заедно с полския държавен глава Анджей Дуда, който също се оказа няколко дни по-късно болен от коронавирус. Така бе престъпена заповедта на здравното министерство за изолация на контактни със заразени.

„Сега“ попита столичната РЗИ въз основа на какъв документ бе свалена карантината на Бойко Борисов и на Румен Радев, въпреки че и двамата имаха контакти със лица, заразени с COVID-19. Поискахме също така коментар дали свалянето на карантината за Борисов и Радев е било правилно, както и има ли заповед, според която президентът, премиерът и лекарите на първа линия не трябва да спазват карантина. Отговор обаче не получихме, както и на питането защо футболните отбори не спазват карантина, както останалите хора (например учениците), които са имали близък контакт с положителен човек и на въпроса има ли заповед, според която правенето на тест отменя карантината.

Припомняме, че по повод бързо свалената карантина на премиера председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви днес, че столичната РЗИ е нарушила закона. „Столичната регионална здравна инспекция наруши закона, като отмени карантината в събота на премиера Бойко Борисов, който е бил контактен на заместник – министъра на регионалното развитие Николай Нанков, независимо че първите проби на премиера са били отрицателни“, коментира той пред БНР. „СРЗИ няма право да определя срока на карантината, тя се определя от заповедта на здравния министър и тя е 10 дни, така че има нарушение на закона и така са били поставени под риск хората, които са били контактни на премиера“, категоричен бе той. По думите на д-р Кацаровняма такъв документ за декарантиниране на лица като лекари и медици на първа линия и хора с обществена дейност, според който документ може да се съкрати срокът на карантината, ако има два отрицателни PCR-теста.

Напук на правилата, днес президентът Радев дори участва в церемония по връчване на държавни отличия на изтъкнати българи за заслуги в областта на културата. Сред наградените с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха режисьорите Иван Терзиев и Николай Георгиев, архитектът Лозан Лозанов, художественият ръководител на хор „Славянско единство“ Донка Копринкова, както и Рашко Иванов.

Междувременно министър Костадин Ангелов, който е бил контактен с премиера Борисов, обяви в профила си във „Фейсбук“, че е дал отрицателен тест за COVID-19. Той остава под карантина, а следващият му тест е насрочен за петък.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram