Чорапът се разплита

В момента текат процеси по преразпределяне на властта на върха на държавата, коментира пред Дарик журналистът и писател Калин Тодоров по повод информацията в испанското издание „Периодико“, в която се съобщава за разследване на пране на пари и се намесва името на премиера Бойко Борисов. По думите на журналиста, който е син на бившия министър-председател преди промените Станко Тодоров, публикуваните твърдения се знаели от две години, но едва сега се съобщава за тях.

Калин Тодоров, който е автор на книгите „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“ коментира още, че приема с огромна доза съмнение намерението на главния прокурор Иван Гешев да проверява приватизацията на прехода. Според него става въпрос за „медиен шум и пушилка“, но тази проверка ще се използва срещу непослушни олигарси.

Кукловодите и „чорапът, който започва да се разплита“

„Кукловодите от десет и повече години знаят досието на Бойко Борисов. Всичко е ясно, че е бил съдружник с Пашата,с Маджо. Куклуводите в един момент – очевидно започва да се случва това, което се случи със Живков, започва да става преразпределяне на властта, та кукловодите в някакъв момент казват вече може“, коментира Калин Тодоров по повод новината в каталунското издание.

В предаването на Дарик „Реактивно“ той каза още, че е несериозно премиерът Борисов да обяснява случилото се с президента. „Това е смешно. Ние това го знаем за къщата повече от две години – ясна е тази къща, ясно е това момиче какво е, що е, ясно е парите как са дошли през Лукойл. Испанската преса ги има тези сигнали от две години и не иска да ги мултиплицира. В момента, в който те са получили някакво негласно указание да действат и чорапът започва да се разплита“, допълни Калин Тодоров.

Калин Тодоров определи по-скоро като медиен шум и пушилка обявеното намерение на прокуратурата да се разследва приватизацията.

Проверката на приватизацията ще се разправи с непослушни олигарси

Тази проверка обаче по думите му ще послужи за разправа с непослушни олигарси. „Второ с олигарси, които още от времето на Костов са им останали някакви пари и тези пари трябва по някакъв начин да бъдат приватизирани. Но мога отсега да се обзаложа, че няколко души сред които Цветелина Бориславова и Делян Пеевски няма да бъдат проверявани“, допълни той.  

Според Калин Тодоров се вижда тенденция в действията срещу Васил Божков. „Съвсем очевидно е, че е тенденция – въпросът е защо точно сега го погнаха, коментира писателят. И допълни: „Гешев твърди, че сега се е появила политическата воля, само че това правителство е на власт от 10 години. До момента, в който Божков беше изгоден, удобен и си плащаше, дотогава всички се правеха, че това е един много сериозен, честен и свестен бизнесмен“.

Парите в държавата свършвали, а хранилката отесняла

По думите му акцията срещу Васил Божков показвала, че парите в държавата свършвали. „В момента, в който парите свършиха – защото аз имам чувството, че точно това се случва в момента в България, свършват и държавните и частни пари. Тези, които са на хранилката са повече отколкото е самата хранилка, избутват един, който изпада и те си преразпределят неговото. Това се случи според мен с Божков“, обясни Калин Тодоров.

Освен, че гледа скептично на действията на главния прокурор, чиято звезда изгряла около КТБ, Калин Тодоров коментира и че обвинител номер едно се държи като политик. „От терена на юридическата власт той се приплъзва към терена на политическата, което ме кара да се чувствам разтревожен, че е възможно да вървим към някакъв тип прокурорска или полицейска диктатура“, отбеляза синът на Станко Тодоров, който е юрист по образование.

Подготвял се нов спасител, зад завесата надничал шутът

На финала на книгата си „Зад завесата на прехода“ Калин Тодоров пише „Идва време кукловодите да извадят нов спасител на сцената. Зад завесата наднича шутът“. На въпрос кой е шутът Тодоров коментира, че това е образ, но той напасва с лекота с фигурата на Слави Трифонов. „Той освен, че е шут – той е шоумен по професия. Освен това социологически проучвания от последните дни му дават третото място след ГЕРБ и БСП. Очевидно той е следващият, ако не да ръководи държавата, то той или такъв като него до голяма степен ще предопределя съдбата на политическото пространство. Ще го преразпределя“, поясни писателят и журналист.

darikradio.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram