Червените раздвоени дали да подкрепят кабинет на ИТН. Радев им дава знаци

Левицата е раздвоена в отношението си към проекто-кабинета на ИТН.

Президентът Румен Радев дал знак на социалисти да не подкрепят кабинета, предложен от ИТН. За това съобщиха на Епицентър.бг членове на Националния съвет на БСП.

Пленумът заседава в момента и трябва да реши този въпрос – БСП дава ли подкрепа или не за кабинет на Пламен Николов.

Какво е становището на държавния глава по казуса пролича от сутринта днес. В 8:30 ч шефът на стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов заяви в телевизионно интервю – „Шансът не е голям, но правителство ще има“.

Два часа по-късно служебният премиер Стефан Янев дирeктно попита кой реди кабинета на ИТН. Той остро разкритикува начина на съставяне на правителството на ИТН, скритите механимзи, по които са избрани кандидатите за министри и липсващите публичност и прозрачност в действията на партията на Слави Трифонов.

А по обяд бившият шеф на кабинета на Радев евродепутатът Иво Христов написа във фейсбук, че ако БСП подкрепи кабинет на ИТН, това ще е показна екзекуция.

На заседанието на Националния съвет са се оформили две мнения. Това пролича още при влизането на членовете на НС. Докато лидерът на БСП-София Калоян Паргов заяви, че „можем временно да отстъпим от червените си линии, за да има стабилно правителство„, то Кирил Добрев отсече, че иска да знае каква ще е цената, която БСП ще плати, подкрепяйки кабинета на Николов.

На пленума лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да обясни на своите кои от приоритетите на левицата от ИТН са приели като свои.

Или се разбираме, или отиваме на избори”, заявил пред членовете на НС депутатът от БСП за България от Шумен Иван Иванов. По думите му той не може да каже дали има задкулисни интереси в правителството. „Познавам един двама от тях, за които мога да гарантирам, че няма задкулисие. Другите не ги познавам”, казал Иванов, но това не било достатъчно на колегите му да си изградят мнение за новите министри.

Моята гилдия ме е опълномощила да не подкрепя това правителство“, декларирал по време на заседанието на НС на БСП доц. Юлиян Генов, председател на федерация „Висше образование и наука“ към ГС на БСП – София и член на НС на БСП.

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев поискал да разбере какво точно са се договорили ръководствата на БСП и на ИТН. На пленума бил раздаден документ, който визирал точките, по които двете партии са се споразумели. „Документът, който сте ни раздали, е декларация от ИТН. Тази декларация започва с това, че имаме споразумение. Е, като имаме споразумение, то кое в момента обсъждаме? Това, което вие (ръководството) сте говорили и на нас не ни е раздадено или това, което пише тук „Има такъв народ”, попитал Кутев. И поискал да разбаре, защо в този документ не се говори за болниците да не са търговски дружества, няма нищо за защитени болници, няма и нищо за АЕЦ „Белене”. „Ако този декларация е споразумението, кажете ни да го обсъдим него”, настоял Кутев.

Служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов заяви категорично, че условието за подкрепа на правителство в този парламент е сключване на споразумение с ясни и конкретни ангажименти в определен срок. „В програмата им трябва да бъде конкретизирано, да залегне в официално споразумение, не просто с изявления“, каза той.

Според Светлана Шаренкова в тази „безнадеждна ситуация“ има разумен ход. „Третият от парламента, който вземе мандат, да състави правителство на базата на служебния кабинет (одобрявания от 60% българи), и който да бъде подкрепен от отговорните за съдбините на Родината ни народни избраници“.

Дискусията на „Позитано“ 20 продължава.

Очаквайте подробности

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram