Църквата няма да отменя богослуженията

Църквата няма да отменя богослуженията и посещенията в храмове въпреки създалата се ситуация около разпространението на коронавирус. Това показа проверка на Novini.bg.

От Светия Синод няма предписание към всички епархии , но всеки митрополит е предприел съответните мерки, научи Novini.bg.

На сайтовете на различните епархии има информация за предстоящи литургии. Така например в петък предстои да бъде отслужено богослужение пред прочутата светиня – чудотворната икона с образа на Божията Майка Света Богородица – „Златна ябълка”, става ясно от сайта на Пловдивската епархия.

Официални препоръки във връзка с коронавируса е публикувала Софийската света митрополит. Патриарх Неофит, който е и митрополит на Софийска епархия, е разпоредил всички храмове да останат отворени, а богослуженията да не се прекъсват. Съветват се болните да избягват литугиите. Препоръчано е засилване на хигиената в храмовете, постоянна дезинфекция на подове, непрестанно забърсване на иконите. Сред мерките е дори поставяне на напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през целия ден.

„Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве“, се казва още в рапореждането на Негово светейшество.

Повече за съветите относно Софийска епархия може да прочетете тук.

Пред БНР Ловчанският митрополит Гавриил каза, че програмата за богослуженията за Великден остава непроменена.

„По никакъв начин, никога не се е предавала и разширявала зараза в църкви, където се извършват тайнства! Никога не е имало епидемии в църквата“, коментира той.

ест са доказаните случаи на коронавирус у нас. Двама от заразените са в София. Останалите са настанените съответно в болниците в Габрово и Плевен. Продължава извършването на проби на контактните лица. Няма данни кой е нулевият пациент, пуснал заразата у нас. Днес се състоя извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет заради създалата се епидемиологична обстановка. Остават препоръките за засилване на личната хигиена, дезинфекция на обществени и държавни институции и избягването на масови мероприятия.

Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram