ЦИК хвана кандидат за депутат в 4 различни листи

Както на всички парламентарни избори, и този път бяха открити кандидати, които се опитват да увеличат шансовете си като се регистрират в повече от две листи.

Лоша практика

По принцип Изборният кодекс позволява на всеки претендент за Народното събрание да се състезава в най-много два избирателни района. Тази практика често бива критикувана, тъй като се използва от политическите сили, за да си осигурят нечестно предимство. Първо, партиите и коалициите разполагат най-важните си кандидати в два района, за да бъде сигурно, че точно те ще влязат в Народното събрание. Второ, популярни кандидати се разполагат в даден район, за да привлекат повече гласоподаватели, след което се отказват от спечеленото място и така облагодетелстват следващите в листата – които вероятно щяха да спечелят по-малко гласове без популярния си съпартиец.

Безцеремонно

Подобни трикове се позволяват от закона. Някои обаче съвсем безцеремонно си позволяват да се кандидатират в повече от два района. Такъв е случаят например с Милка Кирилова Петрова, която е издигната от партията „Русофили за възраждане на отечеството” в цели четири района – Велико Търново, Враца, Габрово и 24-и район – София. Във всички посочени места Петрова е била регистрирана от местните районни избирателни комисии. При съпоставката на листите в Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче случаят е хванат.

Какво казва законът

Работата е там, че в такива случаи единственото, което комисарите могат да направят, е да обявят за недействителни две от регистрациите, с които кандидатът участва. Според закона действителни са първите две по време регистрации – в случая Велико Търново и Габрово. Това означава, че Петрова спокойно ще се яви на избори – няма да има никакви санкции нито за нея, нито за партията, която я подкрепя. Просто Изборният кодекс не предвижда такива, а законотворците така и досега не са адресирали проблема.

Всъщност, по начина, по който е написан законовият текст, той дори не третира подобни случаи като нарушение. В разпоредбата просто се определя кои са действителните и кои са недействителните регистрации, и толкова. Даже се предвижда същият подход, ако кандидатът е бил издигнат от повече от една партия, коалиция или инициативен комитет.

Още случаи

От ЦИК са открили четирима други кандидати в същото положение. Само че те са се регистрирали в по три листи.

Става въпрос за Лиляна Петрова Калчева, издигната от партия „Правото” в Благоевград, 23-и район – София и 24-и район – София; Андрей Маринов Маринов от „Национално обединение на десницата” – коалицията, сформирана от Цветан Цветанов и Петър Москов, номиниран във Велико Търново, 23-и район – София и 24-и район – София; Деян Валентинов Митев от партия „Воля” на Веселин Марешки, който е регистриран във Враца, Монтана и Плевен; Християна Живкова Иванова от коалиция „Патриотичен фронт”, в основата на която стои НФСБ на Валери Симеонов. Иванова е искала да се състезава едновременно в Добрич, Силистра и 25-и район – София.

И четиримата бяха лишени от по една регистрация, но отиват на изборите с останалите две.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram