ЦИК обмисля нова обществена поръчка за машини за гласуване


Регистрирани са 21 партии и 7 коалиции за парламентарни избори. За изборите за президент и вицепрезидент са регистрирани 12 партии и 5 коалиции. Тече регистрацията на инициативни комитети. До момента са подадени инициативните комитети на два кандидата. Това съобщиха говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов.

Други важни решения, които ЦИК са взели са свързани с финансирането на предизборната кампания и местата, на които ще се образуват секции извън страната. Прогнозите за избирателни секции са за над 11 хиляди секции.

Цветозар Томов потвърди, че „Българско лято“ не е получила регистрация. „Има регистрирани 7 коалиции. 7 са подали документи и 7-те са регистрирани. Все още обаче тече проверка в ГРАО“.

„Обществената поръчка за доставяне на устройва беше прекратена, защото двете оферти надвишаваха прогнозната стойност. В момента обсъждаме дали да има поръчка за 1600 устройства или повече. Обмисляме това заради прогнозите на социолози и политолози, че се очаква по-висока избирателна активност“, обясни Росица Матева. Тя беше категорична, че предстои нова обществена поръчка за доставяне на устройства. Необходимите средства ще бъдат осигурени след уверение от финансовият министър.

ЦИК е предложила на „Сиела“ договор, аналогичен на изборите за 1-ти ли, но „Сиела“ има възражение по клаузи в договора, затова преговорите продължават.

„Имаме намерение след включването на договора дали ще се гласува с една карта, как ще се визуализира екрана. ЦИК ще вземе решение след като бъде подписан договора. С колегите от ЦИК смятаме, че трябва да се гласува с една карта“, разясни Матева.

„Епидемичната обстановка е сложна. Възможно е да има промени заради развитието на епидемията“, обясни Томов. По думите му изискването на Германия е да има секции в максимум 40 адреса освен дипломатическите представителства./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram