Цветанов събра в партията си бивши колеги, спортисти, експерти и българи от чужбина


Със събиране на инициативен комитет, който да учреди партия, беше дадено началото на новия политически проект на бившия председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В една от залите на НДК той събра 89 души, сред които бивши свои колеги от ГЕРБ, спортисти, бизнесмени и журналиста Горан Благоев.

С „Републиканци за България“, както е името на партията, Цветанов си постави за цел да обедини всички хора, които причисляват себе си в политиката към център-дясно, да отстоява евроатлантическите ценности, както и да сплоти всички етноси в страната. Той подчерта, че проектът му е за хора с експертиза и идеи и допълни, че партията няма да е еднолична и да е само на един човек.

Сред по-известните имена, които се включиха в инициативния комитет са бившият депутат на ГЕРБ Джема Грозданова, координаторът на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в област Шумен инж. Гюнай Исмаил, братята Павел и Румен Вълневи, които имат бизнес в САЩ и бяха собственици на вече несъществуващата телевизия BiT, журналистът Горан Благоев, който води предаването „Вяра и общество“ по БНТ, трикратният световен шампион по вдигане на тежести Благой Благоев и др.

„При тази конфронтация и противопоставяне в политиката в момента трябва да намерим пътя към една нормалност. Днес не виждам в страната да има хоризонтът, който трябва да има. Липсва реален политически дебат. Половината българи не гласуват, може би защото много хора се разочароваха от гласа си досега“, каза Цветанов в речта си.

Гюнай Исмаил беше една от знаковите фигури в шуменската организация на ГЕРБ. Той напусна партията с мотива, че „българските турци в смесените райони са предадени и продадени на ДПС“. След него партийните си книжки са върнали и повече от 50 души от местната организация на партията. Координаторът по въпросите на малцинствата е изпратил писмо до изпълнителната комисия на ГЕРБ, в която обяснява решението си. Той твърди, че етническите турци в смесените райони в Шуменско са „предадени“ на ДПС. Повече за напускането му на ГЕРБ четете тук.

Сред участниците в инициативния комитет е и Иван Тодоров, който е дългогодишен представител на българската диаспора в Чикаго. Той е предоставил своя фамилна къща в центъра на Пловдив, която да се използва от партията за офис. Оперният певец Георги Пандуров, който от 40 години живее в Германия, също се включва към „Републиканци за България“. Това направи и криминалният психолог Тодор Тодоров.

По думите му посоката на България е Европа и стратегическо партньорство със САЩ. Основните акценти в програмата на партията му са образование, съдебна система, култура, среден и малък бизнес, както и електронно управление.

За председател на днешното заседание беше избран юристът Виктор Серафимов. За секретар на заседанието пък беше посочена Радостина Циркова. И двамата бяха избрани единодушно.

На 27 септември предстои учредяване на партията./КРОСС/

*Източник: https://www.dnevnik.bg/

*Снимка: Юлия Лазарова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram