Цветанов: Бях буфер и отнасях всичко, заради един човек, който решаваше еднолично всичко

При всички положения не може да бъде мъж. Трябва да имаш достъп до спалнята. Да уточня и смятам, че това не е съществената тема – влизането във вилата на президента или премиера се охранява от НСО. Това заяви Цветан Цветанов в студиото на „Здравей, България“ по Нова тв.

Абсурдно е да се качи някой и да се разнася някакъв телефон. Или премиерът, или НСО с разрешение на премиера, могат да позволят някой да се разхожда свободно с телефон във вилата на премиера„, посочи още бившият втори в ГЕРБ.

Винаги съм смятал, че не съм нарушил законодателството и не съм направил нещо нередно, подчерта бившият Цветанов, който определи „Апартаментгейт“ като поръчков сюжет срещу него. И поясни, че хората му вярват, защото знае какво направил (изтъкна принос за сделката за F-16, за изучаването на комунизма в училище) и че с напускането на всички позиции в ГЕРБ показал етичност. В кооперацията има два асансьора, аз живея на последния етаж, имам чип, за да се кача, коментира Цветанов. Всичко е изрядно – правя замяна, два апартамента за един, добави той

Аз не съм нарушил закона, но се създаде обществена реакция и единственият разумен вариант бе да се оттегля. Имаше публикации и за вас, г-н Николаев. Те бяха поръчкови, като моите“, коментира той по темата „Апартаментгейт“.

Цветанов заяви и, че може би щял да напусне ГЕРБ и без „Апартаментгейт“ – заради това, което видял по време на кампанията на евроизборите. „Това, което се случва за последната една година, харесва ли ви на вас като журналисти и хора“, попита бившият втори в ГЕРБ водещите на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев и Лора Инджова, където гостуваше. Според Цветанов, ситуацията станала нетърпима и той се превърнал в буфер за всичко, което било важно и стратегическо за ГЕРБ. 

Това, което видях по време на европейската кампания, ме накара да отида при Борисов и да му кажа, че ако ГЕРБ не се върне към това, което беше в началото, аз щях да напусна така или иначе. Харесва ли ви това, което се случва в последната една година, като хора и журналисти“, попита Цветанов.

Според него има граници, които не могат да бъдат преминати.

„Трябва да направим разликата между работещите хора и тези, които вземат решения“, уточни Цветанов.   

Цветанов посочи кои две знакови фигури са част от сценария за дискредитирането му пред Борисов – Томислав Дончев и Георги Харизанов!

Аз бях буфер и отнасях всичко, заради един човек, който решаваше еднолично всичко. Получавал съм подкрепа от всички тези, които сега не могат да изкажат различно мнение“, обясни Цветанов.

Бил съм против вкарването на дадени хора в листите на ПП ГЕРБ, но окончателното решаване минаваше с подписа на председателя. Това са номинации, които вървят в страната и винаги съм защитавал структурите“, каза той.

През 2017 година аз казах, че не искам Харизанов да е в листите. Той е е силовак, това е несъвместимо с моето разбиране за политика. Но те с Борисов се харесват. Харизанов беше арестуван заради съсипването на Напоителни системи. Заявих, че такъв човек не може да е в нашите листи. Отидете в Северозападна България и вижте какво е направил. Винаги съм имал тази твърда позиция пред Борисов“, каза той.

Какво е напправил Томислав Дончев като вицепрремиер? Прехвърли всички по изборите на ЦИК, за да не носи отговорност, посочи Цветанов и изрази претенции как точно Дончев обяснява харченето на пари на европейски данъкоплатци.

„Един вицепремиер трябва да говори за политики, за това, което е направил за този дълъг престой в управлението. Когато няма какво да отчете за реално свършена работа, той гледа да се прехвърли отговорността за изборите към ЦИК, за да не носи никаква отговорност за провала на процедурите. За всички е ясно в партията какво става. Томислав Дончев трябва да каже какви са политиките, които трябва да се водят в новия финансов програмен период. Говорейки за хиидромелиоративните системи като приоритет, трябва да кажеш как ще се харчат пари на европейския данъкоплатец, трябва да кажеш дали Георги Харизанов във времето, когато беше шеф на напоителни системи, дали не бяха най-големите злоупотреби там, да каже за нарушаването и разрушаването на тези системи. 


Моето мнение за Борисов и Харизанов е ясно – те са заедно и Борисов искаше той да бъде част от парламентарната група в настоящия парламент. Според мен не може такъв човек да представлява партията и да развива имиджа на партията“, категоричен е Цветанов.

Движението за права и свободи бяха обслужвани с всички горски по места“, премина в атака Цветан Цветанов. По думите му, предишният земеделски министър Румен Порожанов имал списък с назначения в сектора на държавните горски управления и трябвало да се види с лидера на ДПС МУстафа Карадайъ, но самият Цветанов успял да спре „реализирането“ на този списък. Цветанов смята и, че една от причините за това Порожанов да си тръгне от поста е точно обслужването на интереси на ДПС. Той попита и защо хора като Даниела Дариткова (заместникът му начело на парламентарната група на ГЕРБ) сега не говорят по такива теми, след като уточни, че ако продължавало с натиска със „списъка“, щял „да направи разговора публичен“.

 „Нямам информация никъде – единствено имам в моята глава“, заяви Цветанов при въпрос какво ще излезе от неговото шкафче.

Той прогнозира, че на предстоящите избори ще реализират резултат от над 450 000 гласа. 

Цветанов допълни, че ще вършат това, което е важно за България и ще водят необходимите политики. „Когато си видял къде са грешките и слабостите в една партия, е редно да не ги повтаряш. Като бъдеща политическа партия искаме да защитаваме обществените интереси. Всичко е доброволно, не можеш да откъснеш „живо месо“ от една партия. Няма взаимоотношения работодател – работник, а всичко е на основа възгледи“, категоричен е той по повод твърденията, че ще привлича хора от ГЕРБ 

За финал Цветанов призна, че търси хора от ГЕРБ, които имат авторитет на местно ниво. И уточни, че в този случай няма отношения „работодател – работник“. Според него, „страхът е огромен“, като даде пример със Силистра. Цветанов смята и, че властовият ресурс сега ще бъде използван за влияние върху изборите, но при въпрос да даде конкретен пример от миналото, отговорът беше: „Аз не съм разследващ политик“.

„Имало е доста сериозно опорочаване на изборния процес“, каза той за случай с местен вот, при който, по думите му, вече не бил в ГЕРБ

И предупреди, че партията му няма да се коалира с ГЕРБ, ако ГЕРБ още се води от Борисов – иначе можело да има разговори.

Попитан дали ГЕРБ са възможен коалиционен партньор, Цветанов отговори: „В тази конфигурация и с това си управление – не“ 

Попитан дали визира премиера Борисов, той заяви, че да. 

Не смятам, че животът ми е почнал с Бойко Борисов, добави той, след като му беше припомнено, че сам е казал, че „Цветанов нямаше да е това, което е“ без Бойко Борисов. 

epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram