Хотели бият отбой: няма да отворят при заетост под 20%

Хотелиерите много искаха отпадане на пречките пред туризма, но с наближаването на лятото все повече осъзнават рисковете.  В Слънчев бряг едва 10-15% от хотелите се готвят за посрещане на гости, всички останали изчакват развоя на корона епидемията и ефектите от отхлабването на ограниченията за международните пътувания. 

Британците например по традиция са най-голямата ранни летни туристи, но тази година туроператорите са спрели полетите от Великобритания до 30 юни. Даже самолетите да тръгнат още на 1 юли,  хотелите няма изведнъж да се напълнят и към средата на месеца вероятно ще имат само 15-20% заетост, обясни пред бТВ Малина Стратиева, хотелиер от  „Слънчев бряг“. 
„Малко хотели на територията на Слънчев бряг биха си позволили лукса да работят при тези условия“, смята Стратиева.

Георги Николчев от Българската асоциация на собствениците в туризма пък припомни, че англичаните са начело в световната ранг листа на заразени от коронавируса. „Това е  риск – за България и за всички, които посещават българските курорти.  
„Песимистичен съм, че британските туристи ще посетят това лято нашето Черноморие. Надяваме се на германци за този сезон, но и там нещата са доста сериозни“, каза още Георги Николчев.

„Все още нямаме точна информация кога започват чартърните полети, както и точен лист с резервациите, които ще останат“, обясни Стойка Терзиева – представител на Съюза на собствениците в курорта. Тя поясни, че ако заетостта се окаже ниска,  много хотели ще преценят, че е по-добре изобщо да не отварят и да откажат малобройните резервации. Сметките може да не излязат заради нуждата от наемане на голям персонал за почистване, за препарати за дезинфекция и за спазване на всички допълнителни разходи за опазване на здравето на туристите и на персонала.

Нашите курорти са предпочитани за лятна ваканция от много чужденци заради изгодните за тях цени. В началото на май обещанието на българското правителство за безплатни чадъри и шезлонги на плажовете привлече вниманието на британските медии. Таблоидът „Сън“ дори изчисли, че премахването на таксите ще спести около 140 паунда на семейство при едноседмична почивка на българското Черноморие.

Междувременно Слънчев обяви, че ще намали с до 50% цените за ползване на инфраструктурата и услугите в комплекса през този сезон. Става дума за стоянката на таксиметрови коли, за тротоарно право и др. Паркирането в курорта ще е безплатно, но само до 1 юли.

НА СЯНКА

Анонсът за нулевите тарифи на плажното оборудване се оказа прибързан. До момента само 15 плажа у нас са обещали безплатни шезлонги и чадъри като реверанс към летовниците заради корона кризата, съобщи ресорният министър Николина Ангелкова. В края на тази седмица изтича срокът, в който наематели и концесионери на пясъчната ивица трябва да заяват с колко точно ще свалят тарифите за плажните принадлежности. Намалението трябва да е в диапазона 50-100 процента, посочи Ангелкова. И подчерта, че ще има срок контрол за спазване на ангажиментите.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram