Хората в Смолянско отказват да плащат скъпата вода

От началото на годината жителите на планинската Смолянска област плащат една от най-високите цени на водата в страната.

КЕВР одобри стойността за един кубик вода да е 4,62 лв., което прави цената третата най-висока след Силистра и Разград. Поскъпването среща съпротивата на хора от различни населени места в областта, а във Фейсбук групите скокът в цената вече се обвързва с реализацията на проекта за водния цикъл в Смолян, финансиран по европейската оперативна програма „Околна среда“.

Реконструкцията, подмяната и изграждане на ВиК инфраструктура, т.нар. „воден цикъл“ е проект, който се финансира основно по оперативна програма „Околна среда“, а местното участие е около 10%

Решението на КЕВР от края на миналата година цената на водата за района да поскъпне до 4,62 лв. за един кубик с ДДС е обжалвано от кмета на Смолян Николай Мелемов в Административния съд – София град.

Омбудсманът Диана Ковачева се противопостави срещу драстичния скок на цената на водата в Смолян. С подписка и писмо до областния управител жителите на община Доспат заявиха готовност за ефективни протести. Хората от девинското село Осиково пък с писмо до главния прокурор обявиха гражданско неподчинение и отказват да плащат водата.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram