Хиляди граждани молят Ананиев да разреши спорта и разходките в паркове

Хиляди граждани призовават да бъдат предложени законни варианти за практикуване на индивидуален спорт и регулирано индивидуално придвижване в природни и национални паркове по време на извънредно положение. Това става ясно от сайта peticiq.com. Петицията е от вчера – 6-и април, адресирана е до здравния министър Кирил Ананиев и до кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, като само до днес са се подписали над 1150 човека. 

„Осъзнавайки опасността от глобалното разпространение на Covid-19, напълно разбираме и подкрепяме всички мерки, които правителството на Република България и Столична община наложи и прилага до момента“, се казва в петицията. Гражданите обаче молят да бъдат разгледани възможностите за разрешаване на индивидуалния спорт и свободното индивидуално придвижване в природни и национални паркове, като това бъде регулирано с нужната разпоредба, позовавайки се на международни изследвания за здравето, доказващи ползите от движението сред природата, и това, че редица държави по-света да разрешават свободно индивидуално придвижване и спорт в природни и национални паркове, но с нужните регулации за ограничаване на разпространението на Covid-19.

В петицията се посочва, че е задължително да се спазват всички препоръки, свързани с хигиена по време на кризисното положение, да се спазва дистанция при разминаване по пътеки, както и да бъде ограничен достъпът за рисковите групи (в определени часове или категорично). Гражданите отбелязват, че разбират, че е задължително да се забранят струпването на групи хора, освен когато цялото семейство или домакинство се придвижва “заедно”, както и пикниците с повече от едно изолирано семейство. „Разбираме, че се изискват: съзнателност, дисциплина и отговорност от страна на гражданите по време на тяхното движение, контролни органи в натоварените райони или ако е необходимо изграждане на специални пропускателни пунктове, които да следят броя на влизащи и излизащи хора по натоварените пътеки, ясни правила, които гражданите да спазват“, се казва още в петицията.

„Надяваме се, че Министерството на здравеопазването и Столична община имат ресурса да предприемат извънредни стъпки за прилагане на най-новите насоки от държавните и международните органи за обществено здраве, като подкрепят усилията на правителството за насърчаване на социалното дистанциране и забавяне на разпространението на COVID-19, но предложат варианти за законно придвижване в природни и национални паркове за гражданите, с цел запазване на физическо, емоционално и психично здраве„, завършва петицията. Авторите й смятат, че от тази “възможност” за движение биха се възползвали основно семейства с деца, професионални спортисти и активно спортуващи млади хора, които в следващите месеци ще имат жизнена нужда от повишаване на имунитета, тъй като ще са активната работеща сила в страната.

Разходките в паркове, както и събирането в градинки, спортни и детски площадки на открити и закрити обществени места, бяха забранени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев на 20-и март т.г. От забраната обаче бяха пощадени собствениците на кучета, които могат да разхождат домашните си любимци, но без да се събират с други стопани на кучета. Вече има и наложени глоби на граждани, които не спазват мерките.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram