Харизанов: Аз не бих говорил като Караянчева в Лом. Стилът ѝ е агресивен, но за ГЕРБ върши работа

Неудачно е Цветанов да говори, че съм силовак…Той изгони цяла партия, Баста!“.

Това заяви в ефира на Нова телевизия политологът от Института за дясна политика Георги Харизанов. Но се въздържа да дава прогнози колко от гласовете от ГЕРБ мога да се прелеят към партията на Цветанов.


С действията си Цветанов заличава своя принос в политиката. Твърденията му по мой адрес трябва да бъдат подкрепени с факти, нека покаже тези списъци на ДПС, по които са уволнявани министри, да видим каква е кадровата политика на ГЕРБ. Когато си втори човек в една партия, и впоследствие се окаже, че в нея е имало толкова нередни неща, това те поставя в неудобна ситуация”, заяви той.

Харизанов отхвърли твърдения да е свързан със злоупотреби като шеф на Хидромелиоративни системи. Не знам за какви злоупотреби говори Цветанов, защото през трите месеца, когато съм бил шеф на Хидромелиоративни системи, сам подадох сигнал в ГДБОП, че срещу мен се упражнява корупционен натиск. И лично дадох телефона си да бъде подслушван именно във времето, когато бях шеф, обясни той пред Нова телевизия.

Харизанов конкретно отговори на нападките и обвиненията на Цветанов от преди дни: „Във ВИФ явно хидромелиоративни системи не е била основна тема на обучение“, поде Харизанов, посочвайки че Цветанов дори некомпетентно произнася вида система.

„През 2011 г., когато станах част от борда на „Напоителни системи”, имаше над 75 преписки за кражби и посегателства. По това време Цветанов беше вътрешен министър. Малко след това през един мой колега започна силен натиск за заплащане на несъществуващи задължения на дружеството към частна фирма. Натискът дойде от компания, която претендираше с листа от тетрадка, че е докарала резервни части. Колегата ми се оплака от натиска, обявих на фирмата, че няма да им бъдат платени тези средства. Малко след това с мен се свърза уреждач, който бе част от системата на МВР. Той ми каза, че като се видим на четири очи, ще се разберем. Подадох сигнал до инспектората на Министерството на земеделието Александър Михайлов. Половин час след това заедно с него бяхме в ГДБОП. В дирекцията там подадох официален сигнал, че срещу мен се управлява корупционен натиск. По искане на прокурор дадох разрешение телефона ми да бъде послушван. Така, че не знам за какви злоупотреби говори Цветанов”, разказа Георги Харизанов.

И заяви категорично, че никога не имал намерение да става народен представител: „Нямам никакъв афинитет към това и не съм коментирал подобно нещо с премиера Борисов или с когото и да било“, подчерта той.

„Когато се говори за шефа на ГДБОП в Търново, който е трябвало да бъде подслушван, вчера в декларацията на застрахователно дружество стана ясно, че партията на Цветанов се финансира от унаследен бизнес, който не е ясно какъв е“, каза още политологът.

Що се отнася до определението, че действа като силовак, политическият анализатор изтъкна, че наистина има способността, което и единствено е правил, да привлича хора и да намира съмишленици, които не непременно да стават народни представители или да се занимават с политика.

Темата ГЕРБ без Борисов няма да е актуална през следващите години. Ще се отнася до евентуално коалиране между ГЕРБ и партията на Цветанов – първо трябва и двете партии да са в парламента, което за мен ще си остане дискусионна тема и сега, и в бъдеще, заяви още политическият анализатор.

Харизанов коментира и изказванията на председателя на Народното събрание, според които Цветанов се е превърнал в поддръжник на президента: „Когато човек заема високи политически постове, не трябва да се притеснява от това какво говори. Свободата на словото важи за всички. Всеки има право да избира начина си на изразяване. На нейно място не бих използвал подобни аргументи”, каза още Харизанов.

Стилът на говорене на Караянчева е експресивен, агресивен. Това е тя и за нейния регион върши работа“, подчерта политологът като три пъти повтори, че той не би се изказвал по начина, по който го направи Караянчева в Лом.

Надъхването на партийния актив изисква един начин на говорене, а форматът в Народното събрание – друг“, каза той. „Човек трябва да не се притеснява от това, което говори, без значение от формата, когато заема високи политически постове. Обществото след няколко месеца ще обсъди кой прав кой крив“, добави той.

Профилът на искрения избирател на господин Цветанов би бил изключително интересен. Ако видя такъв, бих искал да поговоря с него“, призна с усмивка той. По думите му Цветанов едва ли ще влезе в парламента с политическия си проект, затова няма смисъл да се говори дали някой би се коалирал с него. 

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram