Хакнаха сайта на НСИ още на старта на преброяването


200 хил. души попълваха данни

Данните не може да бъдат предоставяни на никой извън НСИ

Хакерска атака имаше още на старта на електронното преброяване на населението. Тя беше направена по време на пресконференцията, с която беше даден официален старт на електронното преброяване на сайта census2021.bg. Но само в рамите на няколко минути атаката беше неотрализирана като IP адресите, от които идва, бяха блокирани.

Атаката е неотрализирана още на първото ниво на защита, а има четири нива, обясниха от НСИ. Атаката е била опит за блокиране на системата като я задръстят с много посещения едновременно, а не опит за извличане на данните от преброяването.

Още от 0.00 часа на 7 септември до 7 часа сутринта са се преброили 3571 домакинства. След това в сутрешните часове на деня е имало над 200 хил. заявки за участие в преброяването. Затова са включени допълнителни ресурси, които да съответстват на големия интерес към електронното преброяване, което ще продължи до 17 септември.

След това от 18 септември до 3 октомври преброители ще минават по домовете на хората. Целта е те да преброят домакинствата, които не са попълнили онлайн данните, да опишат сградите, както и да удостоверят кои домакинства са се преброили електронно. Хората, които се преброят онлайн, получават уникален 15-цифрен код, който трябва да дадат на преброителите. Това може да стане при посещението им или по телефона, който преброителите ще оставят на вратите на жилищата.

При регистрацията за онлайн преброяване само до 10 часа сутринта имаше 56 грешки. Затова от НСИ напомниха хората точно да изписват имейл адресите си, както и данните от личната си карта. Трябва да посочат дата на издаване на личната карта, а не датата, до която личната карта е валидна.
Преброяването и изборите нямат пресечена точка, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски. Данните от преброяването не може да бъдат предоставяни на никой извън НСИ. Данните от личната карта при регистрацията се използват само, за да бъде потвърдено, че се регистрира реален човек, а след това дори не се пазят в НСИ./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram