Фирма осъди за 5,4 млн. лв. държавата за изклани зорлем животни

Собственикът на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово успя да се пребори с държавата за изплащането на по-голямо обезщетение за избитите животни заради Африканската чума по свинете. Фирма “Биляна” ООД спечели делото в Административен съд – В. Търново срещу Агенцията по храните, определила обезщетение от 4,2 млн. лв., което магистратите променят на 5,4 млн. лв. Причината е, че при формиране на обезщетението са ползвани данни на Националния статистически институт, които не отговарят на пазарните. Съдът постановява също Областната агенция по храните във Велико Търново да заплати на дружеството сумата от близо 30 000 лв. разноски по делото. Решението на търновските магистрати е обжалвано във Върховния административен съд, който предстои да се произнесе по казуса.

Крайната инстанция трябва да се произнесе и по делата на други две фирми, чиито свинекомплекси бяха засегнати от АЧС – “Николово” и “Бръшлен”, които също осъдиха на първа инстанция БАБХ. Свинекомплексът в Българско Сливово беше петата индустриална ферма с потвърдено огнище на АЧС в страната и първата в област В. Търново, което доведе до унищожаването на над 18 000 животни. Докато течеше ликвидирането на свинете в община Свищов, беше обявено

бедствено положение, а за овладяване на кризисната ситуация се намесиха военните от поделението в Белене. След като останаха без работа хората от фермата се регистрираха на борсата. Малко по-късно стана ясно, че обезщетението за унищожените животни е с над 1 млн. лв. по-малко и собственикът на свинекомплекса Лефтер Лефтеров заяви, че е завел дело срещу Агенцията по храните.

Примерът му последваха и други фермери. “След ликвидирането на един бизнес загубите са много големи. За да не си загубиш персонала, трябва да го поддръжаш. Хората могат да отидат на борсата, но тя не е безкрайна, а само временно решение. В същото време цикълът при животните е близо година и половина заедно с периода за почистване, дезинфекция и т. н. Големите разходи са за това да задържим персонала, като през този период трупаме загуби, без да имаме реализация”, заяви Лефтер Лефтеров, който вече е успял да си върне персонала. Сред бъдещите му планове са да изгради нова животновъдна ферма за отглеждане на свине в Българско Сливово. Тя ще бъде изградена върху площ от 31 892 кв. м и ще е с капацитет от 750 свине майки и техните приплоди, съгласно инвестиционното намерение.

Източник: dnesbg.com

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram