Фармаолигарсите лишават от лекарства малките аптеки

Липсата на лекарства в аптечната мрежа се дължи на нежеланието на властта да регулира безграничната алчност на фармаолигарсите. В момента големите вериги зареждат поне веднъж дневно, а до малките не достигат и елементарни препарати и те не могат да разчитат на стабилни доставки на по-малко от два дни, ако ще клиентите им да берат душа, споделиха с 19 минути ощетените.
Поради това дори в центъра на София, даже на метри от Здравното министерство, трудно се намират не само антибиотици, но и Аспирин протект, Антистенокардин, популярните и ефективни хранителни добавки за имунитет. За да бъдат купени на каквато се каже от търговеца цена, се налага солидна обиколка.
 Причината е проста: в непознатия скок на продажбите и оттам – на печалбите. Даже скъпите добавки бележат петкратен ръст – 500%, спрямо миналата година. Повишава се и средната норма на печалба в бранша, която се води около 20 на 100.
Освен краткосрочния ефект, големите играчи – веригите, имат и друга цел – постепенно да задушат малките, като по този начин изцяло окупират пазара и го „изчистят” само за себе си, което вече се реализира почти изцяло при други видове търговия. Липсата на конкуренция и на гъвкавостта, която проявяват независимите аптеки, ще доведе и до скок на цените, които без друго се увеличават драстично с търсенето.
В задачата се пита – къде са Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите? Законът се гази яко, защото властта допуска едни и същи хора и фирми, близки с нея, да бъдат едновременно вносители, производители, дистрибутори и търговци на дребно на лекарства. По този начин да деформират пазара, включително и по отношение на цените. Във вреда на потребителите и само за собствен интерес.
Дори с появата на ваксини да започне масовото им прилагане и с това да стартира отминаването на здравната криза, което се очаква да се реализира най-късно до 2 месеца, психологическите травми и навиците за поглъщане на по-голямо от досегашното количество лекарства се очаква да продължат в следващите години. Яростното завоюване на пазарен дял оправдава за фармаолигарсите агресията в момента, дори с цената на човешки животи.
Първият резултат от тази политика са фалитите на аптеки в по-малки градове – в селата отдавна изчезнаха, както и във вътрешността на кварталите в по-големите градове. При препълнени, където ги има, болници и работещи само от 9 до 17 ч. в делнични дни поликлиники / ДКЦ, където изобщо все още съществуват, в период на пандемия резултатите от бездействието и съдействието на властта към фармаолигарсите са видими.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram