Учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в класната стая, заведенията ще чакат решение до 31 януари

Учениците от 5-и до 12-ти клас ще започнат да се въртят на присъствено обучение след 31 януари. 

В болниците ще се направят екипи за ваксинация, те ще получават по 10 лв. на екип, обяви Бойко Борисов. Ще спорим дали на една игла или на ваксина да се плащат тези пари, уточни той. 

До края на януари ще наблюдаваме ситуацията и ще преценим за отварянето на заведенията, каза още премиерът. Удължаването на мерките след 31 януари означава още 100 милиона лева разходи за компенсации на неработещите, допълни той. 30 хил. са в тези сектори, само 6300 са подали заявление за помощ. Те месеци наред не работят, това е проблем не за собствениците, а за хората, коментира Борисов. 

Докторите много рязко опровергават оптимизма, който имаме за резултатите в България. Радостно е, че над 8000 доктори преболедуваха и се върнаха на работа, коментира Борисов. 

Рискът при новия щам е огромен. Проблем е, ако едновременно с разхлабване на учениците, фитнесите се стигне до ново увеличение. За радост празниците и отварянето на училищата и детските градини за малките не повишиха заболяемостта“, коментира Борисов. Довечера ще говорим отново по темата, ще видим какво ще кажат и колегите в Европа, напрежението там расте, обясни той и изтъкна, че ние сме като оазисче по мерките. Рискът този оптимизъм да ни накара да отпускаме много мерките може да доведе до голяма заболяемост, предупреди премиерът. 

С докторите се разбрахме още десет дни да наблюдаваме данните и възстановяването на мощността на медицинските екипи и след 31 януари ще се вземем решение какво друго можем да отворим и за колко, с ясното съзнание, че ако кривата тръгне нагоре, с тези мерки веднага можем да я обърнем, предупреди премиерът.

Дойдох на днешното съвещание много по-оптимистичен, защото всяка вечер ми се дават данните, но това, което Кунчев ми разказа снощи от срещата с колегите си в Европа, това, което Балтов и Мутафчийски ми казват за болниците, даже се изпокарахме с министрите – виждате колко много хора не работят.

Но няма как да сме единствената държава, която при тези жестоки мерки в Европа, отваря, каза още Борисов. 

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram