Условна присъда за Живко Мартинов от аферата ”СуджукГейт”

Условна присъда за Живко Мартинов, замесен в аферата “СуджукГейт”. Бившият депутат и лидер на ГЕРБ-Добрич получи 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок. Решението е на Специализирания наказателен съд и подлежи на обжалване.

Мартинов се замеси в скандала, станал известен като “СуджукГейт” преди 10 години. Тогава стана ясно, че ръководителят на ГЕРБ-Добрич е изнудвал местен бизнесмен. Целта била придобиване на 4 тона суджук, 30 килограма филе “Елена” и 30 килограма пастърма от бизнесмена Антон Проданов. според обвинителния акт, бившият депутат искал месото от името на премиера Борисов.

Казусът стана част от политическия фолклор и се превърна в еталон за корупция – Мартинов се дава за пример по време на вот на недоверие.

В крайна сметка ексдепутатът беше осъден само за част от колбасите.

Съдия Мария Кавракова мотивира условната присъда с чистото съдебно минало, почти десетгодишната дистанция между случая и присъдата и безупречното процесуално поведение на Живко Мартинов:

“Присъствах на смехотворен фарс. Не мога едно съдебно дело така да го нарека хем да е осъден, хем да не е в затвора“, коментираха съдебното решение Мартинов и адвокатът му Христо Ботев, цитирани от БНР.

Съдът промени мярката за неотклонение на бившия депутат на подписка и потвърди забраната му да напуска страната.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram