Узунов няма да разсее черните облаци над Борисов

В коментар за DW политологът Петър Чолаков, заявява, че Новият фронт на прокуратурата срещу президентския секретар Узунов няма да разсее черните облаци над министър-председателя. Има два варианта главният прокурор да демонстрира смелост. Единият би бил болезнен за него.

Коментар на Петър Чолаков

Иван Гешев тържествено ни уверява, че няма да си служи с двоен аршин. Докато той бил главен прокурор, „прокуратурата нямало да прави компромиси и нямало да има недосегаеми”. Това обещание е достойно за уважение, даже за възхита, само че г-н Гешев малко е позакъснял, за да му повярваме.

Нима той не показа тъкмо обратното, още докато беше заместник главен прокурор? Нима още тогава не доказа на „когото трябва”, че има много енергия, ала я употребява, за да са захваща с тези политици и олигарси, които са останали в сянката на властта? Защо прокуратурата и тогава, и сега гледа като срамежлива девойка на аферата с КТБ?

Кога точно се пробуди прокурорският интерес?

От една страна, прокуратурата е много словоохотлива за съмненията относно търговия с влияние на президентския секретар Узунов; от държавното обвинение разпратиха до медиите „кореспонденцията” му с бизнесмена Бобоков. От друга, обществото обаче трябваше да разбере от президента Радев, че министър-председателят Борисов и финансовия министър Горанов са разпитвани.
Едва ли има някой толкова наивен, който да смята за чиста случайност това, че прокурорският интерес към президентския секретар се пробуди в момент, в който в публичното пространство изтекоха скандален запис и снимки, в които – както твърдят – главен герой бил министър-председателят Борисов. „Служителите” на Темида богоугодно пришпориха и стария шлагер за Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Някой би казал, че става дума за банален опит за отклоняване на вниманието на обществото. Как? Като прокуратурата търси пожар на бул. „Дондуков” 2, или където и да е другаде, но само за този в Министерския съвет предпочита тихичко да се поокашля в пазвата си. Мълчи се също и за един списък с хора, които изглежда са недосегаеми, така да се каже богоизбрани – като например братя Домусчиеви.
Когато става дума за обвиненията на странно-как-избягалия от закона олигарх Божков, в които се говори за корупция по най-високите етажи на властта, и в които са замесени имената на г-н Борисов и г-н Горанов, главният прокурор и неговите колеги показват прелюбопитна незаинтересованост, мудност и нерешителност.

„Не съм чел sms-ите Горанов-Божков”, случаят се „използва от определени политически сили” – това, в продължение на немалко време, бе официалната „позиция” на Обвинител номер1.

Двойни стандарти?

Как тогава да вярваме, че двоен стандарт няма, че законът е еднакъв за всички, а прокуратурата не изпълнява политически поръчки? Как да сме сигурни най-сетне, че г-н Борисов, сега не е разпитван под сурдинка – и то като свидетел – само от кумова срама? „Нашите търговци на влияние и корумпирани политици са по-добри от вашите” – това ли е мотото на прокуратурата?

С публикуване на материали по текущи разследвания и неприключили производства, прокуратурата, както това вече стана „патент” на г-н Гешев, фактически захвърли в кофата, като ненужно юридическо „украшение”, презумпцията за невиновност. За лица, за които съдът още не се е произнесъл, които не са осъдени с влязла в сила присъда, в обществото – чрез медийните изяви на г-н Гешев и неговите подчинени – се насажда убеждението, че са нарушили закона, вменява им се вина и така, по същество, се изземва функцията на съда. Няма значение, че после обвиненията могат да бъдат опровергани – важното е определени фигури да бъдат омаскарени и ударени. Опраскани.
Откриването на „пробойна” в защитния вал на президентството може да доведе до отстраняването на президентския секретар, а не е изключено да навреди и на г-н Радев. Става дума за ерозия по-скоро в рейтинга на държавния глава; нейният размер ще зависи от това какви козове държи прокуратурата и дали и как ще контрират от президентството.

Черните облаци над Борисов се сгъстяват

Този „нов фронт” обаче няма да разсее черните облаци, които се сгъстяват над Министерския съвет и лично над главата на министър-председателя. Има редица заинтересувани от това г-н Борисов бавно да бъде „сготвен“ на политическия котлон.

Има два варианта, при които г-н Гешев би започнал да действа по-решително и би открил „приятелски огън”. Първият е да си „повярва” прекалено много, да се самозабрави. Тогава вероятно бързо ще му бъде припомнено, кой го е поставил начело на прокуратурата и ще му бъдат върнати „фабричните настройки”. Вторият вариант, при който г-н Гешев може да демонстрира изненадваща смелост, би настъпил, ако се разпадне задругата между ГЕРБ и ДПС.

dw.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram