Туристическия бранш: Очакват ни масови фалити, безработица и провал на летния сезон

Масови фалити, загуба на хиляди работни места, както и тотален провал на предстоящия летен сезон 2020 г. Този апокалипсис прогнозираха организациите от туристическия бранш.

Това се случи на съвместна пресконференция на представители на сектора. В нея взеха участие Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Националния борд по туризъм (НБТ), както и други браншови сдружения, съобщава economic.bg.

С цел да се „успокои“ ситуацията в сектора и да се предотвратят масовите фалити, от бизнеса са внесли призив към правителството за спешни мерки. Сред исканията им е да се въведе мараториум за 12 месеца, считано от 1 август 2020 г., върху влизането в сила на наредба Н-18. Освен това от бранша искат от 1 април, отново със срок 12 месеца, всички разходи по социални осигуровки на заетите в бранша да се поемат от правителството. Сред останалите искания на туристическия бранш е отново в рамките на една година, считано от 1 април 2020 г. да могат, без да им се начислява лихва, да изплатят задълженията си към държавата по отношение ДДС, местни данъци, както и такса смет.

„Светът не е преживявал по-тежка криза в последните десетилетия. Дори след атентатите на 11 септември 2001 г. нямаше такъв негативен ефект върху туризма“, каза Даниела Стоева, председател на Управителния съвет на АБТТА.

Браншовите организации по време на конференцията представиха и резултати от проведно от тях анкетно проучване сред бизнеса за влиянието на COVID-19 въху сектора. От него става ясно, че вследствие на административните ограничения, които налага България като мярка за справяне с епидемия, се наблюдава спад със 70% на резервациите в хотелите, а 80% вече направените се анулират. По отношение на туроператорските дейности пък е отчетен спад от 75% на търсенето на ексурзии, а 90% от планираните такива вече са отменени.

„В българския туризъм заетите са най-малко 300 000, а от проучването стана ясно, че 60% от бранша подготвя съкращения заради ситуацията“, каза още Стоева и допълни: „Данните, коити представяме бяха актуални до вчера, защото проучването е правено вторниксрещу сряда, днес вече е още по-страшно. Ситуацията е толкова динамична, че сутринта е едно, а на вечерта съвсем различно“.

„Като най-голямата работодателска организация в сектора предлагаме министър-председателят Бойко-Борисов да сфромира Национален икономически щаб, който  да изготви едногодиишна програма да помогне да спасение на транспортен и туристически бранш“. Това предлагат от Националния борд по туризъм.

В преконференцията участие взеха и от Българското конгресно бюро, което отговаря за събитийния туризъм и организирането на конференции в страната. „Сред нашия бранш кризата настъпи. Още от миналата седмица компаниите започнаха искания за анулиране на събития през март, а вече започнаха и за април да се анулират. Над 90% от компаниите, които са част от нашето сдружение вече загубиха оборотите си“, обясни Теодора Жилкова, член на Българското конгресно бюро.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram