Три офшорки, свързани с Пеевски, излязоха от Досиетата Пандора. Бил е шеф на едната, докато е бил депутат

Бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации. Данните за тях са от международното разследване Досиетата Пандора, съобщава сайтът Bird.bg, който е българският партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти, в това число и по Pandora Papers. 

Докато е бил свързан с трите компании, включително като директор на една от тях, Пеевски е бил депутат от ДПС в 42-ото Народно събрание и директор на ДАНС.

Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности.

Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират.

Досиетата Пандора доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване, посочва още публикацията на Бюрото за разследващи репортажи и данни.

В неделя стана ясно, че 35 бивши и настоящи държавни ръководители от цял свят са укривали милиони долари в офшорки. Мащабното разследване е основано на информация от милиони изтекли документи.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram