Трети ден излекуваните от COVID-19 са повече от новозаразените

2331 са вече положителните случаи на коронавирус у нас след 39 новоустановени през вчерашния ден при направени 1912 теста. От новите случаи 15 са приети в болница от 9 активни области.

В момента 287 българи се намират в болница, като 31 са в интензивни отделения. На редовния си брифинг проф. Венцислав Мутафчийски отчете положителната тенденция на по-малко пациенти в болнично лечение. Увеличението през изминалото денонощие е 1.7%.

Освен в София, най-много случаи има установени в Пазарджик – 10, и Ямбол – 5.

Две са новозаразените деца – дете на 4 години в София и 17-годишно в Разград. Също две са новите положителни проби сред медицинските лица – лекар и медицинска сестра в София. Общо случаите на заразените медицински лица са 248, при 11%.

За трети ден случаите на излекуваните са повече от новоустановените – 43 пациенти са записани в графа излекувани вчера. Така общият брой е 727 или 31%. Дай боже това да е трайна тенденция и в бъдеще, посочи Мутафчийски. Той подчерта, че в България при тази статистика се работи на сигурно и данни се събират и дават консервативно едва след отрицателен PCR тест.

Четирима души обаче са починали през изминалото денонощие всичките мъже съответно: на 79 години в Благоевград, двама мъже на 75 години в Пазарджик и един мъж на 45 години в Ямбол. Средната възраст на починалите българи е 67.8 години. Общо смъртните случаи са 120 или 5.1%.

Общият брой на тестовете извършени в България е 70 755 или 10 108 на 1 млн. население. Венцислав Мутафчийски посочи обаче, че не всички тестове са отчетени в системата, макар и да е сигурен, че всички положителни такива са дадени. Информационната система все още не е готова, тъй като е установено около 2% разминаване. Очаква се системата да е готова другата седмица.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram