„Тренд“: При нови избори – същите 6 партии в парламента

При нови избори същите 6 партии ще попаднат в парламента. Служебното правителство покачва положителните оценки за работата си. ГЕРБ-СДС отново е първа политическа сила с минимална преднина пред „Има такъв народ“. Това показват данните от проучване на агенция „Тренд“, проведено между 23 и 30 юли.

В месеците на своята работа служебното правителство постепенно покачва подкрепата за своята работа, като през юли 40% декларират, че имат положителна оценка към неговата работа, а 42% отрицателна.

В последните няколко месеца не се отчита съществена тенденция в положителната оценка за работата на президента, но намаляват отрицателните оценки, като през юли 50% имат позитивна оценка, докато 32% негативна.

Над половината от пълнолетните български граждани (51%) декларират, че изборите са били честни и само 15% са на обратното мнение. Очевидно машинното гласуване повишава доверието към изборния процес, а и преобладаващото мнение е, че гласуването чрез машина трябва да остане (57%), отбелязват от „Тренд“.

Само 12% са на мнение, че трябва да се върне гласуването на хартиена бюлетина.

8% са имали затруднения да гласуват с машина, като сред тях преобладават най-възрастните. Сред възрастовата група 70+, малко над една четвърт споделят за затруднения.

Отново 6 партии при нови избори за Народно събрание. Крехка дистанция между ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ от 0,8%, но този месец в полза на партията на Борисов.

В битка за третото място остават БСП и „Демократична България“ съответно с 14,5% и 14,1%.

Твърда четвърта позиция на ДПС с малко над 10% и 4,4% за формацията „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Под бариерата остават Възраждане с 2,9%, ВМРО с 1,9% и Българско лято с 1,1%.

Теренът на проучването, направено по поръчка на „24 часа“, беше проведен между 23 и 30 юли на територията на България и е моментна снимка на нагласите към този период.

Предложението на „Има такъв народ“ за министър-председател в лицето на Пламен Николов и последващите политически събития може да са дали определено отражение на нагласите, но проучването няма как да го отчете, отбелязват още от агенция „Тренд“./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram