Тревожно ниски резултати по математика показали седмокласниците

За поредна година резултатите по математика на седмокласниците остават тревожно ниски – средно 36 точки от общо 100 – с близо 3 точки по-малко от средния резултат през 2019 г.

Това показват обобщените данни от представянето на учениците на Националното външно оценяване след седми клас.

По- рано през деня пред българското национално радио просветният министър Красимир Дамянов обобщи показаните резултати от седмокласниците и съобщи за тази тревожната тенденция.

От просветното министерство обявиха, че резултатите са съпоставими с миналогодишните и очертават негативната тенденция, че учениците не надграждат своите знания по този предмет.

Според министъра е очевидна тенденцията, че учениците натрупват трудности в обучението по математика, заради което учебната програма по предмета ще бъде оптимизирана, а часовете увеличени.

Пълните отличници от националното външно оценяване по математика са 349.

Средният успех, постигнат на изпита по български език и литература, е 51 точки от общо 100 възможни – с 2 точки по-малко от м.г. Седмокласниците изпитват затруднения при овладяването на книжовно-езиковите норми, както и при разпознаването на частите на речта и частите на изречението. Въведената дистанционна форма за обучение не е причина за слабото представяне на ученици, категоричен е министър Вълчев.

Данните по региони показват, че най-високи оценки на националното външно оценяване са получили учениците от София, Смолян и Варна, а най-ниските постижения са отчетени в Сливен и Монтана.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram