Томислав Дончев: Части от записите ми звучат автентични, Борисов има подозрения кой е авторът им

Части от записите ми звучат автентични, част от тях – не.

Това заяви в телевизионно интервю вицепремиерът Томислав Дончев.

„Безспорно е ползван гласът на премиера, но откъде са взети реплики, записи – експертите ще кажат“, посочи Дончев и добави, че „никак не е редно един човек – премиер на република, системно да бъде записван”.

Вицепремиерът посочи, че Борисов има конкретни подозрения, кой стои зад атаките и апелира към човека, който пуска компроматите за министър-председателят Бойко Борисов, ако са автентични, да се покаже.

Дончев коментира, че всичко е възможно, дори и да е съпартиец, както и някой от охраната на Борисов по отношение на скандалните снимки от спалнята на премиера.

През изминалия уикенд бяха разпространени още два записа с глас, който прилича силно на този на Борисов. Те бяха изпратени до медии в събота (27 юни) вечерта. Записите са от два различни разговора на министър-председателя по телефона. В единия той вероятно разговаря с бизнесмена Валентин Златев, тъй като се обръща към събеседника си с „Валентин Василевич“ (бащиното име на Златев е Василев). Двамата се уговарят за среща, защото Борисов иска да знае наистина ли подкрепя „Корнела и Радев“, както „навсякъде приказват“.

В другия запис отново става дума за президента, като премиерът дава инструкции как „трeбвa дa му ce пoдигрaвaмe, дa изглeждa cмeшeн“. От контекста на казаното може да се предположи, че разговорите са от един и същ период (ден) и че това е началото на февруари тази година. Автентичността им засега не е потвърдена или коментирана.

„Новите записи показват как някой си представя правенето на политика по този начин. Част от тях звучат автентично. Безспорно е ползван гласът на премиера, но е важно откъде са взети коментарите. Не ми изглежда редно премиерът да бъде записван. Същественият въпрос е кой има интерес от всичко това? Кой е този поборник за справедливост и прозрачност? Защо не се покаже, защо е анонимен“, попита Дончев. 

„Но експерпертите трябва да се произнесат имало ли е интервенции по отношение на записите, безспорно е ползван гласа на премиера. Откъде са взети реплики, изказвания…“, добави още той.


Той предположи, че снимките от спалнята на Борисов може да са направени както от охраната му, така и от съпартиец. Вицепремиерът призова да се направи детайлна експертиза, но изказа подозрение, че ако тя не открие кой стои зад атаките срещу премиера, може да се стигне до разпространението на още подобни записи.

„Такива записи показват съвременните технологии, с които се прави политика. От 2010 има подобни записи с премира, това е утвърден жанр“, каза още той.

Резиденцията е работно помещение, обясни Дончев и там са влизали, както съпартийци, така и хора правителството.

„Тези, които имат повече опит в политиката, знаят, че атаката по време на избори или непосредствено преди изборите не е толкова ефективна, защото тогава хората очакват подобни скандали“, заяви още вицепремиерът.

Дончев обясни, че подобни атаки са най-ефективни поне 6 месеца преди изборите.

„Случват се големи неща, които биха променили България. Дай Боже, след няколко месеца, когато са извършени проверки, да разберем кой изпитва политическа ревност.

Дончев коментира и политическия проект на Цветан Цветанов. „Всеки има право да участва в политическия живот, включително създавайки собствена партия. От 1 година не сме общували. Напълно възможно е да открадне гласоподаватели на ГЕРБ, но нека да видим. ГЕРБ е силна и здрава партия и върши работа“, заяви той.

„Не ме карайте да отвръщам на Цветанов със същото. Първо, относно укора, че премиерът е загубил връзка с действителността – това е несериозно. Има нещо по-притесняващо – Цветанов каза, че аз и министърът на енергетиката сме зависими от чужда държава. Имали сме срещи в чужбина по енергийни проекти. Последният беше в Кремъл с Путин. Ако имат някакви доказателства, че сме зависими, нека ги покажат“, каза вицепремиерът. 

Той посочи, че е постижение, че страната ни е останала на газовата карта на Европа. Аз бих бил крайно подозрителен за една държава, ако я заобикалят всички газови трасета, отбеляза вицепремиерът.

Дончев заяви, че мярката „60 на 40“ продължава, като има близо 17 000 заявления. Ако не беше тази мярка, безработицата сигурно щеше бъде двойна. До момента около 11% са използвани от заделения 1 млрд. по тази мярка, като тя продължава, каза Дончев.

Намаляването на ДДС в ресторантьорския бизнес е мярка в подкрепа на бизнеса. Разликата между ресторантьорския бизнес и книгоиздателския е голяма, защото книги се продаваха и можеха безконтролно да се четат и по време на пандемията, уточни Дончев.

Той припомни, че исторически е бли против тази мярка, но по думите му тя е решение в условия на криза. Дончев каза, че ще се осигурят допълнителни обеми в данъчните складове, но и ще има държавни бензиностанции.

Дончев коментира и случая с багер на Рилските езера, който ремонтира пътеките около тях. Според него след построяването на лифта до тях територията там е почти урбанизирана. По думите му са нужни повече служители на парковата администрация, за да следят за всякакви нередности.

Дончев коментира, че езерата се заблатяват и големият проблем е, че този район се посещава от хора, които нямат планинарски навици. 

Вицепремиерът се ангажира да провери защо според твърденията, по оперативна програма се насипва чакъл за оформяне на пътеки край природната забележителност.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram