Томислав Дончев: При всички случаи след 2 месеца и половина отиваме на избори

От политическа гледна точка най-разумен вариант е оставка веднага, заяви тази сутрин вицепремиерът Томислав Дончев.

При всички случаи след два месеца и половина отиваме на избори, каза още той.

„Не си го представям да управляваме с хора, които ни наричат мутри“, отсече още той.

Дончев заяви, че темата за бити журналисти е свръхчувствителна. „Журналистът има право да ходи където си иска, да снима каквото си иска и да пита когото си иска. Мое право е евентуално да не му отговоря“, каза Дончев. 

„Нима някой от нас има интерес наше партийно събитие да се свързва с насилие? Ние имаме най-силен интерес МВР да открие тези хора, за нас това са провокатори“, заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев по повод насилието след Националната конференция на ГЕРБ, който добави, че партията не е наемала отделна охранителна фирма.

Той съобщи, че протестиращи са пречили на активистите на ГЕРБ да влязат на събитието и попита:

„Видели ли сте някога ние да попречим на друга партия да проведе свое мероприятие?“

„Трудно ще дам отговор в аванс на въпроса какво ще се случи сега. Предстои ни среща с коалиционните партньори и решението ще бъде взето заедно с тях. Този, който мисли за доброто на държавата, винаги е готов да направи крачка назад, но партньорите ни мислят по друг начин. Не бих приел да заменя премиера, за мен това не е честно. Не мисля, че някой от нашата квота в МС би се нагърбил с функцията на премиер. Хипотезата премиер в отпуска 4-5 месеца е несериозна.

Обществото е разделено. Този, който го е грижа за обществото, е готов да направи ход назад. Истинският държавник никога не цели да е на власт на всяка цена. Ако Борисов подаде оставка се завърта рулетката и Радев дава мандата на първата политическа сила, после на втората и после на третата – но тя е тази, която той прецени. Ние нямаме проблем да подадем оставка, но коалиционните ни партньори са на друго мнение“, обясни още вицепремиерът. 

Има и трети междинен вариант – правителството подава оставка в края на месец септември, за да може Народното сърание  да приеме всички важни закони, които ще позволят да влезем в зимата с мерки, които ще помогнат на икономиката и на обществото“, категоричен беше той.

От политическа гледна точка най-разумен вариант е оставка веднага, добави Дончев.

При всички случаи след два месеца и половина отиваме на избори, каза още той.

На въпрос дали би приел да е министър-председател, Дончев заяви, че това не би било честно. „Има и един междинен вариант – правителството да приеме всичко, което е необходимо през септември, за да влезем в зимата и в кризата много по-спокойно и след това – да подадем оставка. Обсъждаме го с г-н Борисов постоянно. Това също е опция. Иначе оставката веднага би успокоило обществото“, заяви Томислав Дончев. 

Попитан дали ги е страх от служебен кабинет, той заяви, че не. „Последните три пъти, когато сме се явявали на избори, то те са били организирани от служебен кабинет. Притеснението ни е, че няма какво да прави този служебен кабинет в рамките на два или три месеца като няма работещ парламент“.

„Нямам прокурорски чадър. Не сме пакетирани с ДПС. Всичко за което има данни за състав на престъпление, трябва да бъде разследвано“ каза той. 


Дончев призна, че е водил разговор с Борисов за данъците за автомобилите. „Това е частен разговор, в когото доста спорихме и е доста емоционален. Не мога да си спомня дали е бил този. Струва ми се по-цветен отколкото беше. Разговорът ни е воден по телефона преди две години. Не знам кого е бил в стаята с Борисов“ коментира още Дончев.

Той заяви, че нито един друг политик на висока държавна длъжност е бил фотографиран, сниман и записван. „Ако има нещо тъжно в цялата работа е, че аз винаги съм си представял политиката като едно честно състезание, а се сменя технологията и се акцентира кой е по-малко оцапан“, смята той.

„Няма крила в ГЕРБ, а различни хора с различни виждания. Не бе грешка освобождаването на Горанов, Младенов и Караниколов. Това бе политическата цена, която трябваше да платим за укорите и съмненията“, отсече вицепремиерът.

Попитан защо Божков е получил тази екстра да не плати 700 млн. лева., той заяви, че личното му мнение няма значение, а прокуратурата и съда трябва да се произнесат.

Българското общество е разделено и има два пътя. Единият – безкраен скандал, а другият – да се опитаме да намерим общ път, каза той.

„Не си го представям да управляваме с хора, които ни наричат мутри“, отсече още той.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram