Томислав Дончев: Не разбрах как член на кабинета лиши Радев от вечеря в Естония

„Не можах да разбера как някой член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония и изобщо в тази интрига, ако всичко това е интрига, какво участие имаме ние“.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия в коментар за прекратената визита на президента Радев в Естония. Посещението изненадващо бе прекъснато заради контакта на държавния глава със заразения с коронавирус шеф на ВВС. Самият Радев обаче при завръщането си в София заяви, че му е спретната интрига. 

„Всичко е въпрос на лична отговорност. Никой не е имунизиран от контрола на държавен орган. Аз също. Предполагам, че Радев е бил предупреден. Всеки съвестен гражданин би следвало да се съобрази с препоръката“, продължи вицепремиерът по темата.

По думите му няма държавен орган, който да следи всяко едно лице. „Няма как, ако под карантина са хиляди до всеки да има полицай или служител на РЗИ. За каквито и мерки да говорим, на първо място е личната отговорност. Трябва да се мисли за близките, за приятелите. Това е същият механизъм, когато някой си хвърля фаса и след това се оплаква, че му е мръсно“, каза още Дончев.

И допълни: „Не съм в течение на детайлите, но мисля, че държавниците освен всичко друго, което правят, трябва да дават и пример”.

Томислав Дончев коментира и усложняващата се ситуация с коронавируса и компенсациите от ЕС.

Ми да видим дали ще си спазят обещанието – така вицепремиерът Томислав Дончев коментира съвсем накратко какво в крайна сметка ще очакваме като европейски пари заради коронакризата. Целият пакет безвъзмездни пари от ЕС заради коронавируса са около 26 млрд. евро, а като кредити идват още около 4 млрд. евро. Но България трябва да защити парите си по два инструмента – Фондът за справедлив преход в размер на 1,2 млрд. евро и Фондът за възстановяване и устойчивост, 6,2 млрд. евро, обясни Дончев в ефира на Нова.

Всяка страна трябва да има национален план за възстановяване по Национална програма за реформи заради последствията от COVID-19, който трябва да представи пред ЕС и той да бъде одобрен. Пред парламента в средата на септември Томислав Дончев каза, че крайният срок бил 30 април 2021 година. Сега Дончев коментира, че се надява процесът по обществени консултации да почне „още следващата седмица”. Той увери, че се работи с ЕК от лятото и надеждата му е да бъде представен план през януари 2021 година. Вицепремиерът каза, че се целим по Фонда за справедлив преход всеки проект да получава 70% от финансирането си от Европа, другото да е национално съфинансиране.

По отношение на европейските пари за излизане от кризата Дончев обясни още, че трябва да защитим Фонда за справедлив преход и Фонда за въстановяване и устойчивост.

Общият пакет финансиране е изключително амбициозен, заяви Дончев.

Това е шанс за България и българската икономика. Сумата е постижения, каза вицепремиерът.

„На първо място имаме традиционен пакет по финансиране по кохезионната политика и селското стопанство. Имаме 9 милиарда евро за кохезионната политика, 2 милиарда по развитие на селските райони за периода до 2027 година. До края на октомври трябва да сме готови“, коментира следващата тема Дончев.

„След това имаме Фонда за справедлив преход 1,2 милиарда и 6,2 милиарда за възстановяване и развитие. Целият пакет е 29 милиарда евро. Всичко е безвъзмездно без едни 4,5 милиарда евро, които може да вземем като заем“, каза още Дончев.

„Формулата за изчисляване не е за глава от населението, а по формула. И тук е една историческа несправедливост. Колкото е повече БВП на страната, толкова повече се полува“, каза още Дончев за това, че Румъния и Гърция вземат повече. „Надявам се бързо да започнем обществени компенсации колкото се може по-бързо“, каза Дончев.

„Ако търсим консенсус от всички политически сили, ще стане мишмаш“, допълни той. 4,5 милиарда лева ще отидат за енергийна ефективност, обяви Дончев. „Това означава за всичко – батерии, помпи“, допълни той.

100% сигурни европейски пари няма, коментира още той.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram