Томислав Дончев: Не обмисляме оставка

„Не обмисляме оставка на кабинета. Не, макар че конюнктурният политически интерес предполага – много по-изгодно е от партийна гледна точка да отидем на избори веднага”, заяви в предаването „Здравей, България” вицепремиерът Томислав Дончев.

Това, което се случва на площада, е практикум по демокрация. Много съжалявам, че не мога да си заведа студентите там. В такава ситуация политиците трябва повече да слушат, отколкото да говорят – така той коментира продължаващите четири дни мащабни антиправителствени протести в столицата и в страната.

На въпрос дали управляващите влизат в ситуацията на Орешарски, вицепремиерът посочи, че генезисът на този кабинет е бил различен. „При Орешарски нещата бяха различни. Този кабинет беше сглобен от всички отломки, останали в Народното събрание. Тогава ние бяхме водеща политическа сила. Това беше правителство на инат. Искането сега е за повече свобода, демокрация и справедливост. Това винаги е актуално и легитимно“, добави той.

„Не очаквам да загубим депутати, ако протестите продължат“, каза още Дончев.

„Свободата на демокрацията работи чрез институциите. Няма как да имаме свобода и демокрация без институции и правила. Отнасям се с респект и внимание към всяко гражданско искане, включително и извикано на площада под Министерски съвет. Демокрацията е това. Винаги ще има някой недоволен“, заяви той.

Дончев коментира и протеста, който управляващите организираха преди два дни в своя подкрепа:

„По принципа организирането на протест в подкрепа на дадено правителство е леко странен жанр, но имаше конкретен повод – приемането на България в чакалнята на еврозоната.“ По думите на вицепремиера автобусите с поддръжници на ГЕРБ не били контрапротест.

На въпрос дали смята, че управляващите ще платят политическата цена заради действията на главния прокурор, срещу когото също е протестът, Дончев отговори:

„Аз не можах да разбера защо трябва да се иска оставката на правителството заради действията на главния прокурор. Освен това, не мога да разбера защо, когато арестуват действащ министър, заместник-министър, това е добре. Когато има проверка по отношение на президентски съветник – това е лошо. Не мога да го разбера.

От години разговорът е колко страшна корупция има в България. И когато някой предприема конкретни действия за борба с корупцията, срещу конкретно лице, това е лошо. Как водим двата разговора едновременно?“

Той коментира и превишили ли са правомощията си полицаите,  пребили жестоко младо момче на протеста. Болно ми е, когато се стига до ситуация, при която едни български граждани се налага да е бият с други, особено, ако едните са с униформи. Тече проверка, която ще установи има ли нередни действия от страна на полицейски служител. Няма как, ако един полицай е нападнат, да не отвърне”, заяви Дончев. Според него момчето не е с агресивен профил и в сблъсъка може да е станало невинна жертва./offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram