Томислав Дончев не дава 10, а 2-3 депутатски гласа и то само на Слави Трифонов

ГЕРБ смятат да предложат по нормалната процедура правителство, не фасадно, а честно и почтено и в името на стабилността да подкрепят правителство на „Има такъв народ“. В студиото на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев намали броя на депутатските гласа, които от ГЕРБ биха дали на Слави Трифонов от 10-тина, по думите на Борисов от вчера, на 2-3. Дончев обоснова това решение само единствено с отговорността и конструктивността на ГЕРБ, които искат страната да има правителство, което да работи в името на стабилността и преодоляването на кризата от епидемията. „Ако не му достигат (на Слави Трифонов, бел.ред.) 3 или 4 гласа, ние бихме му ги дали само за да има България правителство.“

„Безотговорно би било да кажем, че нямаме достатъчен парламентарен ресурс. Може процедурата да не крие много възможности, но ние сме длъжни да минем през нея.“

На въпрос дали биха дали гласове за правителство на ИТН, дори и Слави Трифонов да обяви, че не ги иска и така да го поставят в капан, Томислав Дончев заяви: „Непоискани дарове не трябва да се носят. Това беше жест, това беше знак, че България да има легитимно, стабилно правителство. Ако не достига малко, тогава ще дадем.“

По думите на Дончев не бива в един момент всички политически лица да изглеждат като разсърдени деца, които не могат да произведат нищо, а в последно време политиката създава усещането, че е говорене, кой ще се изкаже най-цветно. „А всъщност това е много тежка работа, взимат се решения от първия момент“, допълни Дончев.

Вицепремиерът напомни, че страната се намира все още в пандемия, икономическа криза, а гражданите и бизнесът трябва да се подпомагат. Затова и още на първия ден след съставяне на правителство, решения трябва да се взимат. Съответно и да се носи отговорност.

На въпрос дали биха подкрепили трети субект, на когото по конституционна процедура ще бъде даден мандат, Томислав Дончев заяви, че едно такова правителство би брандирано като експертно, програмно, но въпросът е кой носи отговорност. „Подобни упражнения обичайно завършват лошо“, посочи Дончев и разигра едно такова правителство с Корнелия Нинова в Министерство на икономиката, Мая Манолова в МТСП и Христо Иванов в Министерство на правосъдието.

Личното мнение на Томислав Дончев е, че лидерът на партията винаги трябва да е начело на правителството. Преди това обаче не изключи възможността ГЕРБ да предложат именно правителство без Борисов за премиер.

Томислав Дончев разкритикува политическите субекти в парламента, които нямат ясна политическа доктрина, цели и идеи и са влезли в НС само с идеята изметат ГЕРБ. Това обаче не е достатъчно за работа. Така отклони въпрос дали биха подкрепили, както при ИТН, и правителство на ИСМВ, макар и да каза, че политическа сили с около 5% политическа подкрепа да съставя правителство е повече от странно.

На въпрос дали биха подкрепили такова правителство на „Демократична България“, Томислав Дончев заяви: Зависи – с какво правителство, с какви цели“ и допълни, че отговорност на политическата сила е да бъде и силна опозиция, като и това е служба на народа. Дончев обаче не коментира думите на премиера от лайфа му през изборната нощ за „чакалите“ на ГЕРБ, които гонят политическите опоненти. Вицепремиерът отхвърли възможността ГЕРБ да станат бунтовническа партия и да организират протести, въпреки опита от времето на правителството на Орешарски.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram