Тома Биков: Имаме подкрепата на ЕНП. Публикациите в европейската преса срещу България са платени

“Имаме подкрепа от Европейската народна партия. В ЕП има партии като у нас, и същите ни критикуват. В пиковия момент на протестите Манфрет Вебер ни подкрепи. Това, което се разиграва в европейската преса срещу страната ни, са директно платени публикации от българи“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в предаването „Още от деня“ по БНТ. 

Запитан обаче кои медии и публикации визира, Биков не можа да посочи конкретно. „Понеже нямам доказателства, няма как да кажа конкретна публикация, но една не малка част от тях са си поръчки“, твърди Биков.

„Европейските медии между другото също вземат пари“, посочи Биков без да уточни. „Ехее, колко хора, които да поръчват в България, не е толкова скъпо. Не мога да казвам имена”, каза Биков в национален ефир.

За нестихващите протести в България, както и за проблемите с корупцията у нас, пишат не само издания от Западна Европа, а и отвъд океана.

С материали, отразяващи обстановката у нас, излязоха „Ди Цайт“, „Ди Велт“, вестник „Райнпфалц“, „Шпигел“, „Индипендънт“, Евроактив, Евронюз, „The Brussels Times“, „Политико“, „Интелинюз“, „Гардиан“, Полски институт за международни отношения, “Файненшъл Таймс” (ФТ), американската медия The World и други, припомня БГНЕС.

Според Биков протестът е изчерпал енергията си, а всички са разбрали какви са исканията на демонстрантите. 


„Протестът стана част от една ранна предизборна кампания. Всяка партия ще се позиционира по един или друг начин“, коментира още той и допълни – основната цел на управляващите в момента е да приемат бюджета за идната година и да подсигурят хората и бизнеса. 

“Предложение на „Обединени патриоти“ беше чрез референдум да се решават важни въпроси. Това беше жест към коалиционните партньори. Аз съм скептичен към референдумите. Скептичен съм и към машинното гласуване, но ако това ще засили вярата в изборите, то нека има машини”, коментира Биков. 

Той бе категоричен, че загубилата страна от изборите винаги твърди, че те са били фалшифицирани. Изказването бе по адрес на опозицията в лицето на БСП и Мая Манолова. Припомняме, че вчера бившият омбудсман заяви, че тя е една от най-потърпевшите от фалшифицирането на изборите, визирайки вотът за кмет на София миналата година. 

Биков не остана радушен и по въпросите, които касаят критиките на Брюксел. Припомняме още, че от няколко дни се чуват остри гласове от европейските институции. 

След него политологът доц. Стойчо Стойчев заяви, че няма нужда от предсрочни избори, а протестът няма ”тема”.

„Корупцията в България се превърна в псевдо-универсално понятие. Какво означава това? Предвиждаме корупция в какво ли не. Не може генералната тема на протеста да е „Отвратителни сте, ходете си“, посочи Стойчев и допълни, че един протест има икономическа или екологична тема.

„Вместо да използваме това време, за да организираме качествени избори, ние спорим дали те да са през март или януари“, категоричен бе Стойчев.

“Хората на площадите представляват една част от българското общество. Има си избори, които са съвсем скоро, и на тях ще се реши всичко. Така е в демократичните държави. Властта не е неглижирала протестите. Направиха се доста промени. Не може само защото определена група хора е излязла на улицата и твърди, че не харесва управляващите, те да подават оставка. За тази работа си има избори”, категоричен бе политологът.

„Според мен ще се закрепят и основният елемент, който ще позволи на властта да остане вероятно до февруари, е безочието и наглостта на управляващите. Аз продължавам да се изумявам как може управляващите да неглижират протеста по такъв начин, че видите ли протестът си отивал, хората вече са се разочаровали, енергията е отишла… Това е абсолютно несъстоятелно, то е несъстоятелно не защото енергията я няма, ами защото хората са тотално вцепенени как може тези хора да продължават да седят там и да се правят все едно хората ги няма“, контрира го в ефир анализаторът Слави Василев./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram