Токът скача средно с 3,4% от днес

От днес токът за бита поскъпва с 3,4 процента средно за страната за новия регулаторен период от 1-ви юли 2022 г. до 30-ти юни 2023 г., реши окончателно енергийният регулатор.

За клиентите на „Електрохолд“ (предишната ЧЕЗ) изменението на крайната цена е с 2,70 %, за „ЕВН България Електроснабдяване“ – с 3,47 %, за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ – с 4,45 %. В тези цени са включени както цената на електроенергията, така и цените на мрежовите услуги.

Постигнатото минимално увеличение от 3,4% е в резултат на  предприетите от Комисията регулаторни мерки. Независимо, че енерго-преносните предприятия заявиха значително повишаване на своите разходи за пренос, КЕВР намери резерви в системата, за да неутрализира това увеличение.

Като резултат на минималното увеличение от 3,4% цените на електроенергията за битовите потребители в България остават най-ниските в цяла Европа. Това защитава българските домакинствата от шоковото повишение в резултат на войната в Украйна, при което цената на електроенергията в битовия сектор се повиши с 45% в останалата част на континента.

Предстои регулаторът да постанови и цените на парното и топлата вода.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram